Britse ophef over 'mazelen-epidemie'

Groot-Brittannië is ten prooi gevallen aan een mazelen-epidemie van ongekende omvang. Het zijn niet kinderen die elkaar aansteken met de venijnige ziektekiem, maar media, medici, politici en ouders die elkaar besmetten met zorgen, verwijten en opwinding.

De uitbraak dreigt al meer dan een jaar. In januari 2001 waarschuwden artsen in dienst van de overheid dat vanwege een sterke daling van het aantal inentingen tegen mazelen een grote epidemie mogelijk was onder kinderen. Een peiling die een week later werd gepubliceerd in het British Medical Journal toonde waarom de inentingen daalden. Bijna de helft van de Britse huisartsen bleek reserves te hebben bij het toedienen van de gecombineerde prik tegen bof, mazelen en rodehond (bmr). Zij vreesden dat die prik ernstige bijwerkingen had, zoals een verhoogde kans op autisme of de ziekte van Crohn.

Onzin, zeiden artsen in dienst van de overheid, maar het hele jaar bleef de angst de kop opsteken. In 2001 verschenen met regelmaat berichten in de pers dat medici nieuwe bewijzen hadden gevonden voor de gevreesde bijwerkingen of juist niet, of dat ouders hun kind naar Frankrijk hadden gebracht voor een aparte prik tegen mazelen. In december vroegen parlementariërs premier Blair het goede voorbeeld te geven door aan te tonen dat zijn eigen kind de bmr-prik had gehad. Maar Blair vond de inenting van zijn kind een privé-zaak.

Afgelopen dinsdag publiceerden Britse kranten alarmerende berichten over een uitbraak van mazelen in Zuid-Londen, die het totale aantal bevestigde gevallen van mazelen in de hoofdstad op elf bracht, plus 18 vermoedelijke gevallen in de 'getroffen' wijk. Op dezelfde dag ontkende de overheid in alle toonaarden dat Blair een onderzoek had gelast naar de kosten van een overschakeling van de bmr-prik naar een aparte prik voor mazelen. Dat beweerde de boulevardkrant The Sun, maar het artikel was toen nog niet eens geplaatst: het verscheen pas op woensdag. De ophef garandeerde een enorme afname van de krant.

Woensdag gaven drie grote medische organisaties een gezamenlijke verklaring uit waarin de bmr-prik werd verdedigd. ,,De bmr-prik is wellicht het best onderzochte vaccin ter wereld en heeft slechts enkele, zeer ongebruikelijke bijwerkingen'', schreven zij. Of dat waar is of niet, zeker is dat de angst de weg baant voor een uitbraak van mazelen. In de getroffen Londense wijk was de inentingsgraad gedaald tot 65 procent, en landelijk tot 84 procent -vergeleken met 92 procent enkele jaren geleden. Dat de controverse dat cijfer alleen maar omlaag kan brengen, weerhield de conservatieve leider Iain Duncan Smith niet van een opportunistisch politiek inkoppertje. ,,Mensen moeten keuzevrijheid hebben'', zei hij. ,,De regering moet wakker worden en in de moderne tijd gaan leven.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden