Britse moslims: straks is iedere conservatieveling een extremist

Vrijdaggebed in de Londense Baitul Futuh-moskee. Beeld epa

Je hebt absoluut geen kwaad in de zin. Maar je bent wel heel conservatief: je verkondigt dat vrouwen zich zo veel mogelijk moeten sluieren en dat God gruwelt van homoseksualiteit. Maak je borst maar nat, zeggen Britse moslimorganisaties. Want als premier David Cameron zijn zin krijgt, loop je straks het risico bestempeld te worden als extremist.

Nog even en iedere mondige conservatieve moslim krijgt de inlichtingendiensten op zijn dak. Het is een duister scenario, erkent de Muslim Council of Britain (MCB), de grootste moslimkoepel van het Verenigd Koninkrijk. Maar, zo stelde ze donderdag tijdens een conferentie in Londen, onrealistisch is het niet.

Tijdens de conferentie presenteerde ze haar antwoord op het anti-extremisme-beleid dat Cameron afgelopen zomer aankondigde. Zijn regering is van plan om extremisten zo veel mogelijk te verstoren. Wie radicaliseert en jihadreiziger wil worden, kan door zijn eigen ouders in de wielen worden gereden. Zij mogen straks hun paspoort laten intrekken. Dat kon al bij kinderen jonger dan 16 jaar, onder het nieuwe beleid kan het ook bij 16- en 17-jarigen.

Belangrijker zijn de maatregelen die extremisme bij de wortel moeten aanpakken. Tv-zenders, websites, accounts op sociale media: als ze Brits en extremistisch zijn, gaat de regering ze proberen te sluiten. Zo wordt het voor extremisten moeilijker om te recruteren, verwacht Cameron.

'Extremisme' is te vaag
De premier hoopt op een nauwe samenwerking met islamitische organisaties, maar of die er gaat komen is sterk de vraag. Cameron is veel te vaag over wat hij precies onder 'extremisme' verstaat, vind het MCB. Daardoor riskeert hij dat politie en inlichtingendiensten de definitie van 'extremisme' veel te ver oprekken. Want het uiten van conservatieve ideeën valt gewoon onder de vrijheid van meningsuiting.

Kleine moslimorganisaties toonden zich eerder al kritisch. Hun angst en die van het MCB is mede ingegeven door opmerkingen die Cameron onlangs maakte over zijn beleid. "Dit gaat niet alleen over gewelddadig extremisme", zei hij tegen Britse media. "We moeten alle vormen van extremisme aanpakken."

Radicale denkbeelden moeten wat hem betreft plaatsmaken voor 'Britse waarden'. Vorige maand stelde hij al dat extremisme slechts een symptoom is. "De wortel van het probleem is ideologie." Verkeerde, niet-Britse ideologieën dus. Er 'staat steeds meer op het spel', waarschuwde hij. "En dat vraagt om een nieuwe aanpak."

Verdacht tot het tegendeel bewezen is
Dat de grootste moslimorganisatie die aanpak niet ziet zitten, komt niet helemaal als verrassing. Camerons strategie zal bevestigen wat sommigen al vermoeden, schreef MCB-voorzitter Shuja Shafi laatst. "Dat we pas gezien worden als loyale burgers als ieder onderdeel van onze islamitische leefwijze tegen het licht is gehouden en geschikt is bevonden."

Cameron moet duidelijk onderscheid gaan maken tussen gewelddadig en niet-gewelddadig extremisme, voegt MCB's vice secretaris generaal Miqdaad Versi daar nu in The Guardian aan toe. "Dit beleid loopt een groot risico contraproductief te zijn." Er zijn volgens hem al signalen in die richting: enkele politiechefs zouden al hebben aangegeven dat ze het al uiterst verdacht vinden als iemand geen kerst viert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden