Britse moslims klagen overheid aan om halalfraude in gevangenis

De Koepelgevangenis in Haarlem. Deze inrichting is voor zover bekend niet betrokken bij 'halalfraude'. Beeld anp
De Koepelgevangenis in Haarlem. Deze inrichting is voor zover bekend niet betrokken bij 'halalfraude'.Beeld anp

186 Britse gevangenen klagen de Britse staat aan omdat ze maaltijden kregen voorgeschoteld die niet volledig halal waren. Saucijzenbroodjes, ovenschotels en biefstukgerechten bevatten stukjes varkensvlees.

Robin de Wever

Dat meldt The Telegraph. Volgens de aanklagers schonden de gevangenissen van Kent, Cheshire, Dorset en het Isle of Portland de bepalingen over vrijheid van meningsuiting, geweten en religie in het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. De 'halalfraude' kwam aan het licht tijdens het paardenvleesschandaal. Die kwestie was eerder dit jaar aanleiding om het voedselaanbod kritisch tegen het licht te houden.

Gevangenissen vrezen voor een stortvloed aan juridische procedures als de gevangenen in hun gelijk worden gesteld. Het aantal zaken tegen de gevangeniswereld is de afgelopen jaren sterk gestegen. In totaal zitten er in Engeland en Wales 11 duizend moslims achter de tralies, ongeveer 13 procent van de totale gevangenispopulatie.

Moslimkoepel werkt aan halalkeurmerk
De Britse gevangenissen zijn niet de eerste die ervan worden beschuldigd onzuiver halalvlees te serveren: enkele Amerikaanse penitentiaire inrichtingen gingen hen voor. KRO-programma Keuringsdienst van Waarde constateerde negen jaar geleden al dat lamsdöner soms rund- en varkensvlees bevat.

Het Contactorgaan Moslims en Overheid werkt momenteel aan een keurmerk voor halalvlees, omdat moslimconsumenten geen vertrouwen meer zouden hebben in de vleesindustrie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden