Britse minister bukt voor Israëlisch dreigement

JERUZALEM (Reuters, AFP, APE) - Door een scheut water in de wijn te doen heeft de Britse minister van buitenlandse zaken Robin Cook een enorme rel tussen Israël en de Europese Unie afgewend.

Cook zal zijn voorgenomen bezoek aan de omstreden nederzetting Har Choma (Djabal Aboe Ghnaim) wel door laten gaan, maar onder Israëlische begeleiding, en niet Palestijnse. Aanvankelijk wilde Cook de nederzetting bezoeken samen met Faisal Al-Hoesseini, de vertegenwoordiger van het Palestijnse gezag in Jeruzalem. Dat schoot de Israëliërs volkomen in het verkeerde keelgat.

Israël beschouwt Jeruzalem als zijn ondeelbare hoofdstad, terwijl de Palestijnen eisen dat het oostelijke deel van de stad, in 1967 door Israël veroverd, de hoofdstad wordt van de door hen gewenste toekomstige Palestijnse staat. Door Har Choma samen met Faisal Al-Hoesseini te bezoeken zou Cook, zo vreesden de Israëliërs, hun aanspraken op heel Jeruzalem verzwakken. Temeer omdat Groot-Brittannië voorzitter van de EU is, waardoor Cook in Israël niet alleen zijn land maar ook de Europese Unie vertegenwoordigt. De EU deelt overigens de Israëlische visie op Jeruzalem niet.

Israël had gedreigd aan de EU elke rol in het Midden-Oosterse vredesproes te zullen ontzeggen, als Cook zijn plan zou doorzetten. Israël is hoe dan ook weinig happig op een Europese rol, het geeft liever de leiding in handen van Amerika. De Arabieren daarentegen dringen al jaren aan op een zelfbewustere houding van Europa. Ze wijzen op de hoeveelheid geld die Europa steekt in projecten, die de vrede van een economische basis moeten voorzien, en vinden dat Europa op grond daarvan het recht heeft op meer 'inspraak'. De Arabieren vinden Amerika een weliswaar onmisbare, maar ook partijdige, pro-Israëlische bemiddelaar. Dat verwijt klonk luid tijdens de laatste crisis om Irak. Arabieren verweten de Amerikanen het meten met twee maten, wel Saddam hard aanpakken maar niet Netanjahoe.

David Bar Ilan zei eerder op de dag, toen Cook nog met Faisal Al-Hoesseini naar Har Choma zou gaan: “Bedenk eens wat er zou gebeuren als de premier van Israël Londen zou bezoeken en de eerste persoon die hij ontmoette zou Gerry Adams (leider van de Ierse nationalistische Sinn Feinpartij) zijn”.

Cook, op een rondreis door het Midden-Oosten, gaf op een personferentie in de Jordaanse hoofdstad Amman blijk van zijn afkeer van de nederzettingenpolitiek. Begin vorig jaar begonnen de Israëliërs de grond bouwrijp te maken in Har Choma, tussen Jeruzalem en Bet Sahoer. Sindsdien staat het vredesproces tussen de Palestijnen en de Israëliërs goeddeels stil.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden