Britse mijnen iets langer open

Van onze buitenlandredactie

De nachtploegen in de zes mijnen die gisteren hun poorten zouden sluiten, konden hun oren niet geloven toen zij bovenkwamen. Het Hooggerechtshof in Londen had de beslissing opgeschort om 31 Britse mijnen dicht te gooien voor het eind van dit jaar.

Dat gebeurde in een procedure aangespannen door de mijnwerkersvakbond NUM, die stelde dat te weinig overleg is vooraf gegaan aan het omstreden besluit. Het Hooggerechtshof zal de partijen volgende week dinsdag horen en oordelen of de bond van Arthur Scargill gelijk heeft. De directie van de Britse Staatsmijnen besloot daarop niemand te ontslaan voor volgende week vrijdag.

Uitstel betekent echter nog geen afstel. Zet het Hooggerechtshof een streep door het besluit van British Coal dan mogen de mijnen - na overleg - drie maanden later dicht. De bonden kunnen die adempauze echter goed gebruiken om de publieke opinie en het Lagerhuis te bewerken en zo te proberen de door hen als 'economische waanzin' bestempelde sluiting van tafel te krijgen.

Het Britse Lagerhuis wijdt volgende week woensdag al een spoeddebat aan de door de regering goedgekeurde beslissing van British Coal. Veel parlementariers zijn razend over de manier waarop de mijnwerkers aan de dijk worden gezet en het tijdstip: het massa-ontslag komt bovenop de 32 000 banen die deze maand al verloren gingen in de industrie. Premier John Major heeft inmiddels toegegeven dat niet het hele kabinet, maar slechts een kleine groep van ministers het gewraakte besluit heeft genomen. Kennelijk vond de minister-president het niet de moeite waard de hele regering bijeen te roepen voor een beslissing die zoveel Britten raakt, luidt de kritiek.

De verwachting is dat een aantal Conservatieven de motie zullen steunen, die Labour zal indienen om de sluiting terug te draaien. Twaalf Tories hebben al te kennen gegeven dat zij het dichtgooien van de mijnen afwijzen. Dat brengt Major met zijn meerderheid van slechts 21 zetels in het Lagerhuis in een moeilijk parket. De premier bevestigde gisteren in Birmingham, dat de regering bij het besluit blijft.

Twee van de 'afvallige' Tories meldden zich gistermorgen bij de mijn van Silverhill (die dicht zou gaan, maar alleen is stilgelegd) om steun te betuigen aan de leider van de mijnwerkersvakbond UDM, Roy Link. De vakbondsleider bleef als enige van de nachtploeg 400 meter diep in de mijn achter om te protesteren tegen de voorgenomen sluitingen. Link, die de UDM na de grote staking van '84/'85 liet meewerken aan sanering van de mijnen in tegenstelling tot de NUM van Scargill, voelt zich verraden door de Conservatieve regering in Londen.

De verlaging van de Britse rente van 9 naar 8 procent kwam als een verrassing voor de financiele markten. Minister van financien Norman Lamont had maandag nog gezegd dat inflatiebestrijding het hoogste doel blijft van de regering en dat hij de vrije val van het pond wilde stoppen. Dat leek weinig uitzicht te bieden op een lagere rente.

Sommigen zien de stap van de regering als paniekvoetbal. Waarschijnlijker is dat het kabinet te vergeven procenten zorgvuldig bewaard voor dagen waarop het water tot de lippen stijgt. Tenslotte verlaagde Lamont enkele weken geleden ook de rente op een 'gepast' moment, na de val van het pond.

Huiseigenaren, zakenlieden en alle andere Britten die zich eind jaren tachtig diep in de schulden hebben gestoken op aandrang van Margaret Thatcher, toen de Britse economie even fel opleefde, verwelkomden de stap en vragen om verdere daling van de rente. Het pond daalt in elk geval wel (Amsterdam 2,75 gulden).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden