Britse Labour-regering wil 'radicaal nieuw tijdperk'

LONDEN (Reuter, AFP) - De nieuwe Britse regering van Tony Blair heeft gisteren meteen een daad gesteld. Minister Robin Cook van buitenlandse zaken kondigde aan in het zondagsblad The Observer dat Groot-Brittannië zijn isolationisme zal laten varen om binnen Europa een van de 'Grote Drie' te worden. Labour gaat een “radicaal nieuw tijdperk” beginnen met zijn buitenlands beleid, zei Cook.

Vandaag wordt in Brussel het Europees Sociaal Handvest getekend, iets wat de Conservatieve regering-Major altijd weigerde. Dit document verplicht Londen het minimumloon in te voeren.

Koningin Elizabeth heeft het kabinet Blair zaterdag beëdigd. Daarmee kreeg Groot-Brittannië de eerste Labour-regering in achttien jaar. De regering telt vijf vrouwen, meer dan ooit in één Britse regering. In de weggestemde regering van John Major zaten twee vrouwen. Majors voorgangster Margaret Thatcher duldde nimmer een vrouw in haar kabinet. Bij de keuze van de bewindslieden lette Blair op een evenwicht tussen de hervormers en oud-links.

Veel ministers hadden als oppositiewoordvoerders dezelfde portefeuille. Vice-premier John Prescott kondigde “grote politieke veranderingen” aan op alle terreinen. De bekendste ministers zijn Robin Cook (buitenlandse zaken), Gordon Brown (financiën), Jack Straw (binnenlandse zaken) en George Robertson (defensie). Doug Henderson werd benoemd tot minister voor Europa.

De benoeming van de 51-jarige Robertson op defensie kwam als een verrassing. De Schot was in de jaren tachtig enige tijd de woordvoerder van Labour voor defensie, maar heeft verder weinig ervaring op dit terrein. Robertson werd gezien als de belangrijkste gegadigde voor het ministerie voor Schotland, maar de nieuwe premier besloot zaterdag het parlementslid voor Glasgow, Donald Dewar, op die post te benoemen. Blair heeft beloofd een referendum over autonomie voor Schotland te houden.

Marjorie Mowlam werd minister voor Noord-Ierse zaken. Zij is de eerste vrouw op deze post. Mowlam heeft herhaaldelijk het beleid van de Conservatieve regering jegens het verboden IRA gesteund. Ook zij vindt dat Sinn Féin, de politieke vleugel van het IRA, pas toegang tot de onderhandelingen over een vredesregeling voor Noord-Ierland krijgt als de organisatie de wapens neerlegt.

Harriet Harman wordt minister van sociale zaken en Clair Short gaat het departement van ontwikkelingssamenwerking leiden. Short behoort tot de linkervleugel en werd wegens veelvuldige kritiek op de partijleiding in het schaduwkabinet van het ministerie van verkeer naar het minder prestigieuze departement van ontwikkelingssamenwerking overgeplaatst. Haar benoeming wordt gezien als een gebaar van Blair aan de linkervleugel van zijn partij.

In de strijd om de opvolging van John Major als leider van de Conservatieve Partij heeft zich de vroegere minister van sociale zaken Peter Lilley kandidaat gesteld. Lilley is de tweede kandidaat, na de vroegere minister van financiën Kenneth Clarke. Lilley behoort tot het kamp van eurosceptici, Clarke is voorstander van Europa.

Oud-vice-premier Michael Heseltine trok zich zaterdag terug uit de race, nadat hij met hartklachten in het ziekenhuis was opgenomen. Heseltine speelde een sleutelrol bij de val van Thatcher als premier. Heseltine was een van de favorieten voor de opvolging van Major.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden