Britse Labour likt wonden na Euro-echec

Een nederlaag incasseren, het is wennen voor de Britse sociaal-democraten. Gedurende de twee jaar dat ze aan het bewind zijn, groeiden de bomen voor premier Tony Blair en de zijnen tot in de hemel, ook electoraal.

Van een licht verlies bij de verkiezingen voor het Europese parlement zou men binnen Labour ook niet wakker liggen, maar de uitslag van zondag is een afgang. De opkomst is dat niet minder: een armzalige 23 procent, waarmee het toch al niet zo 'Europeaanse' Groot-Brittannië onder aan de ladder kwam.

Nog beroerder voor Labour is het resultaat in zeteltal. De partij, die vijf jaar geleden nog een monsterscore boekte van 62 zetels, viel terug naar 29. De Conservatieven, die destijds onder premier John Major bleven steken op 18 zetels, kregen er nu 36.

Voor Tory-voorman William Hague, door zwak leiderschap en onbeholpen oppositie tegen de oppermachtige Blair in diskrediet geraakt, is de uitslag een geweldige opsteker.

Triomfantelijk kondigde hij de terugkeer van de Tories in de politieke frontlijn al aan. ,,We hebben een enorme slag geslagen voor de onafhankelijkheid van ons land en de toekomst van het pond'', zei Hague, waarmee hij aangaf dat de toetreding van Londen tot de euro een centrale rol zal gaan spelen in de campagne van de Tories voor de Lagerhuisverkiezingen, die voor 2002 op de rol staan.

Toch is er in pro-Europese Tory-kringen al bezorgd gereageerd op het triomfalisme van Hague en zijn mede-Eurosceptici. Zo waarschuwde Sir Leon Brittan, voormalig minister onder Margaret Thatcher en vice-president van de Europese Commissie, zijn partijleider dat deze niet een verkiezingsvoordeel op korte termijn moet inruilen voor een ramp op lange termijn. Want waar Blair toetreding tot het eurogebied voorstaat en daar in 2002 ook een referendum aan wil wijden, houden de Conservatieven vast aan het 'onafhankelijke' pond sterling voor de komende tien jaar, wellicht nog langer.

Intussen likt Labour de wonden. En vanuit het hoofdkwartier in Millbank Towers is al een onderzoek gestart naar de oorzaken van het bedroevende resultaat. Er is fikse kritiek geuit op campagne-coördinator Margaret Beckett, die tijdens de campagne een week vakantie opnam.

Maar minister van buitenlandse zaken Robin Cook relativeerde de uitslag, en niet slechts in relatie tot de lage opkomst. ,,Deze verkiezingen waren geen referendum over de Europese monetaire unie'', zei Cook.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden