Britse kredietstatus verlaagd vanwege zwakke groeicijfers

Fitch: Staatsschuld loopt te sterk op

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Kredietbeoordelaar Fitch heeft vrijdag Groot-Brittannië zijn hoogste kredietstatus AAA ontnomen en verlaagd naar AA+. De vooruitzichten zijn stabiel, aldus Fitch.

De afwaardering heeft volgens Fitch te maken met de zwakkere vooruitzichten voor de Britse economie en de problematische overheidsfinanciën van het eilandenrijk. Volgens Fitch zal de Britse economie dit jaar met 0,8 procent groeien. In 2014 moet de groei uitkomen op 1,8 procent. Dat is minder dan verwacht, eerder werd gerekend op respectievelijk 1,5 en 2 procent groei.

In maart waarschuwde Fitch al dat Groot-Brittannië de AAA-status op korte termijn zou kunnen verliezen. Naast de zwakkere economische groei maakt Fitch zich ook zorgen over de Britse staatsschuld, die sterker oploopt dan de kredietbeoordelaar had verwacht. Ondanks de afwaardering stelt Fitch dat het land nog steeds een extreem sterk kredietprofiel heeft met de status AA+ en stabiele vooruitzichten.

Fitch zei dat de Britse kredietstatus weer kan worden verhoogd als de economie sterker aantrekt dan verwacht en als de overheidstekorten en schulden in een sneller tempo worden verlaagd.

De waardering kan volgens Fitch verder worden verlaagd, mocht blijken dat de schuld op de middellange termijn niet wordt gestabiliseerd of als Groot-Brittannië te kampen krijgt met economische schokken door een escalatie van de eurocrisis.

In februari verloor Groot-Brittannië al de hoogste AAA-status bij branchegenoot Moody's. Bij de grootste kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft Groot-Brittannië nog wel de AAA-rating, maar met een negatieve vooruitblik, wat betekent dat er een aanzienlijke kans is dat die wordt verlaagd.

De club van landen met AAA-ratings van de drie grote kredietbeoordelaars wordt steeds selecter, met leden als Nederland en Duitsland. De Verenigde Staten en Frankrijk maken er al geen deel meer van uit.

De twintig grootste economieën ter wereld (G20) maakten gisteren bekend geen harde doelstellingen te willen opleggen aan landen om hun schulden te verlagen. Ondanks dat Europese landen harde bezuinigingsmaatregelen genomen hebben, zijn vele weer in een recessie beland.

Neelie Kroes: Niet boven je stand leven
Neelie Kroes is al negen jaar eurocommissaris, eerst voor concurrentiezaken en nu voor digitalisering. Op de vraag of het niet al te rigide is dat begrotingen maximaal een tekort van drie procent mogen vertonen nu zoveel landen in de ellende zitten, reageerde ze eerder deze week fel. "Laten we wel wezen. Het is niet de Commissie die de 3-procentsnorm heeft gesteld. Dat zijn de lidstaten zelf geweest. De Commissie handhaaft alleen maar de door hen zelf gemaakte afspraken." Het nut van die afspraak ziet ze bovendien maar al te goed in. "Zelfs als je je ieder jaar keurig aan drie procent begrotingstekort houdt, leef je nog boven je stand. Iedereen met een huishouden snapt dat meteen. Je kunt niet voortdurend 3 procent tekort hebben. Dat moet naar beneden zodra het kan."

De Commissie is overigens coulant met de 3-procentsnorm als landen aantonen dat zij het fundament van hun economie op orde hebben of daaraan werken. Nederland krijgt al een aantal jaren respijt. De Commissie is alleen streng voor landen die de zaak laten lopen of onsystematisch bezuinigen. België dreigt die kant op te gaan. Zulke landen lopen kans op een boete.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden