Britse kolenmijnen gaan volgende zomer in verkoop

WEYMOUTH (Reuter) - De privatisering van de Britse steenkolenmijnen begint midden volgend jaar.

De Britse minister van handel en industrie, Michael Heseltine, heeft dit gisteren gezegd op een bijeenkomst van de Union of Democratic Mineworkers (UDM). "Ik wil niet voor jullie verhelen dat het uiteindelijke resultaat van de privatisering zal zijn dat er minder mijnen overblijven" , zei de minister.

Verschillende mijnwerkersbonden overwegen om gezamenlijk circa 1,6 miljard gulden bijeen te brengen om de staatsmijnen over te nemen. Zo'n bod zou door de regering zeker een eerlijke kans worden gegeven, aldus Heseltine.

"Ik ben ervan overtuigd dat de kern van de bedrijfstak die overblijft, levensvatbaar zal blijken" , zo zei Heseltine. De overblijvende, geprivatiseerde mijnen zullen wel zelf moeten concurreren. Of ze dat lukt, hangt af van de prijs van geimporteerde steenkool. En van de geprivatiseerde elektriciteitsbedrijven, die kunnen kiezen tussen steenkool en, bijvoorbeeld, aardgas.

In 1952 werkten er 750 000 Britten in duizend mijnen. Nu werken er nog 58 000 mensen in vijftig mijnen. De laatste jaren echter is de arbeidsproduktiviteit enorm gestegen. Sinds de mislukte mijnwerkersstaking van acht jaar geleden is de produktiviteit verdrievoudigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden