Britse kardinaal stapt op na aantijging 'ongepast gedrag'

Geen Brit meer over in conclaaf dat nieuwe paus kiest

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Met het terugtreden van kardinaal O'Brien is er geen Britse stem meer in het conclaaf. De conservatieve aartsbisschop van Saint Andrews en Edinburgh stapte gisteren op nadat vier priesters hem beschuldigd hadden van ongepast gedrag, met een seksuele lading.

Paus Benedictus XVI heeft het voortijdige vertrek van kardinaal Keith O'Brien aanvaard. De hoogste geestelijke in de Britse rooms-katholieke kerk zou volgende maand zijn emeritaat aanvragen. De vier priesters hadden hun beschuldiging aan het Vaticaan kenbaar gemaakt, voordat paus Benedictus zijn eigen aftreden had aangekondigd. Om het terugtreden van O'Brien te bespoedigen en te voorkomen dat hij naar het conclaaf zou gaan, hebben de vier priesters hun beschuldiging vorige week openbaar gemaakt. O'Brien zou begin jaren tachtig in een seminarie bij de Schotse plaats Aberdeen een aantal jonge priesterstudenten seksueel benaderd hebben.

O'Brien is de enige Britse kardinaal. Hij staat bekend als uitgesproken conservatief, vooral als het gaat om het homohuwelijk en abortus. Vreemd genoeg pleitte O'Brien eind vorige week voor de opheffing van het celibaat. Hij verraste vriend en vijand door te zeggen dat het een gezonde ontwikkeling voor priesters zou zijn, wanneer zij konden trouwen. Het alleen-zijn zou vooral voor mannen lastig zijn. Voor hem zelf niet, zei O'Brien, omdat hij altijd te druk was geweest om dat gemis te voelen.

Gisteren maakte pas Benedictus bekend dat het conclaaf eerder kan beginnen dan 15 maart. Officieel kan een conclaaf pas twee weken na het overlijden van een paus beginnen. De kardinalen zijn vanaf 28 februari in Rome. Ze maken dan kennis met elkaar om uit hun midden een nieuwe paus te kunnen kiezen. Sinds 1846 hebben conclaven nooit langer dan vijf dagen geduurd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden