'Britse geheime dienst overtrof NSA'

Satellietschotels van de Britse geheime dienst GCHQ Beeld REUTERS
Satellietschotels van de Britse geheime dienst GCHQBeeld REUTERS

Het ziet ernaar uit dat de Britse geheime dienst de Amerikaanse collega's bij de NSA overtreft in de ambities om het hele internet in de gaten te houden. De GCHQ had in ieder geval tot 2013 een geheim programma met een simpel doel: het surfgedrag van alle internetters wereldwijd bijhouden om zo zware criminaliteit en terrorisme tegen te gaan.

Kristel van Teeffelen

Dat onthult de website The Intercept, opgericht door Glenn Greenwald, de journalist die samenwerkt met klokkenluider en oud NSA-medewerker Edward Snowden.

Het was al bekend dat de Amerikaanse NSA en de Britse GCHQ nauw samenwerkten. Maar dat ook de Britten over systemen beschikken die op zo'n grote schaal internetverkeer kunnen onderscheppen, is nog niet eerder zo in de openbaarheid gekomen. In 2012 verzamelde de GCHQ 50 miljard metadata-records per dag en lagen er volgens The Intercept ambities om dat op te schalen naar 100 miljard.

Metadata bevat onder meer informatie over wie met wie belt, vanaf welke locatie, welke websites iemand bezoekt en welke e-mailadressen contact hebben. Over het algemeen wordt aangenomen dat een enkel gegeven de privacy niet schaadt. Maar analyseer je langere tijd metadata over iemand, dan kun je een duidelijk beeld krijgen van diens doen en laten.

De Britse geheime dienst kwam aan die gegevens door de internationale internetkabels die op de zeebodem liggen en in het Verenigd Koninkrijk aan land komen, af te tappen. In een document uit 2010 stelt de GCHQ dat een kwart van al het internationale internetverkeer via het VK loopt. Daarbij is ook verkeer uit Nederland en andere West-Europese landen, aldus The Intercept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden