Britse ex-minister beroept zich op genen

AMSTERDAM - Het was een wat aandoenlijke scène, maandagavond in het Britse Lagerhuis. De gevallen Labour-minister van Wales, Ron Davies, die tegenover een muisstille volksvertegenwoordiging een emotioneel beroep deed op tolerantie en begrip, en het recht op privacy.

Die fel uithaalde naar de media met hun “geruchten en leugens” over wat hem was overkomen, vorige week maandagavond, in het duistere Londense Clampham Common, ontmoetingsplek bij uitstek voor de homo-scene. De affaire waarover nog steeds geen helderheid bestaat, anders dan wat de 52-jarige Davies zelf verteld heeft. Namelijk dat hij “in een vlaag van gekte” met wildvreemde heren op stap ging, die hem vervolgens van creditcards, zaktelefoon en pecunia hebben bevrijd. En die, naar ander bronnen beweren, hem ook nog eens getracht hebben af te persen.

“We zijn, wie we zijn, we zijn allen anders”, hield Davies zijn mede-parlementariërs voor, “het product van zowel onze genen als onze ervaringen.” Om bijna met tranen in de ogen zijn “stabiele en liefderijke relatie” met zijn vrouw Christine te onderstrepen.

Davies haalde er nog zijn getraumatiseerde jeugd bij, met een tirannieke vader, plus de daaruit getrokken les dat “je niet kunt toelaten dat machtige mensen de zwakken koeioneren of hun eigen macht misbruiken”. En gans het Lagerhuis vroeg zich af of hij daarmee een sneer wilde geven richting Tony Blair, de premier die hem ontslagen had, althans zijn aftreden 'geaccepteerd' had.

De affaire-Davies riekt naar oude wijn in nieuwe zakken. Er mag dan sinds het aantreden van de New Labour-ploeg van Tony Bair, begin mei vorig jaar, veel ten goede zijn veranderd in het door achttien jaar Conservatief bewind verstarde en moreel verlopen Groot-Brittannië, als het om zaken als seksuele voorkeur en afwijkende levensloop gaat. Met name bij homoseksualiteit slaat menig Brit op tilt. Wordt elke escapade van bewindsman, parlementariër of royal door hysterische media tot 'schandaal' verheven, om te verdwijnen achter een rookgordijn van ontkenningen en halve waarheden.

In het 'New Britain' van Blair gaat het nog niet veel anders. De Labour-ploeg liet in haar oppositieperiode geen gelegenheid onbenut om de hypocrisie van de Tory-regeringen van Margaret Thatcher en haar opvolger John Major aan de kaak te stellen. Het was natuurlijk prijsschieten op een regering-Major, die met zijn 'Back to Basics' de moraal van normen en waarden, van het oprechte gezin propageerde, en wier leden zelf regelmatig 'met de broek op de enkels' betrapt werden.

Maar zie, in haar eerste 'echte' affaire reageert de regering-Blair al bijna even spastisch als haar voorloopster. Weliswaar in een wat andere richting dan de Tories plachten in te slaan. Niet die van het rookgordijn, maar juist via het met wortel en tak uitroeien van alle 'kwaad'. Keihard, niets en niemand ontziend in de strijd tegen alles wat vies en voos is. 'New Britain' moet wel een 'Clean Britain' zijn. En dus kon Ron Davies het veld ruimen.

Inmiddels heeft zich rondom een van Blairs zittende ministers een tweede 'affaire' aangediend. Een affaire overigens die geen affaire zou moeten zijn om dat het geen affaire is. Peter Mandelson, de machtige minister van handel en industrie, en de 'mannetjesmaker' van Blair, werd vorige week voor de BBC-televisie door The Times-columnist Matthew Parris 'ontmaskerd' als homoseksueel.

Niks aan de hand, zou men zeggen, dat was een publiek geheim, hoewel Mandelson zelf er steeds wél een geheim van had gemaakt, althans, vragen en zinspelingen naar zijn geaardheid steeds uit de weg ging, vanuit de gezonde stelling dat zijn privéleven niemand iets aangaat.

Maar de reactie van de top van de staatsomroep BBC was alweer typisch Brits, spastisch dus. Er ging een oekaze uit naar de medewerkers waarin elke toespeling op het privéleven van Mandelson in het vervolg achterwege diende te blijven. De BBC-journalisten zijn des duivels over deze 'censuur', daarin overigens bijgevallen door Mo Mowlam, minister van Noord-Ierland. Maar ook Mandelson zelf ging deze ingreep te ver, “een blunder”, vond hij.

Het komt Blair bijzonder slecht uit, aan de vooravond van de lancering van een met veel tam-tam aangekondigde overheidsrapport. Over de waarde van het gezin handelt dat namelijk, en hoe die te versterken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden