Britse EU-ambassadeur Rogers stapt plots op

diplomatie | De Britten verliezen met Ivan Rogers een ervaren diplomaat. 'Dit verkleint de Britse kans op een goede Brexit-deal.'

Sommigen zien zijn plotse vertrek als een ramp voor Groot-Brittannië, anderen juist als een zegen. Zeker is dat Ivan Rogers, tot gisteren de Britse ambassadeur bij de EU, een ervaren onderhandelaar was. Als geen ander kon hij inschatten welke hordes er zullen opdoemen in het naderende Brexit-proces.


Rogers, hogelijk gewaardeerd in Brusselse kringen, gaf gisteren geen reden voor zijn abrupte aftreden. Maar volgens de Financial Times lag de pro-Europese ambassadeur overhoop met de Britse premier Theresa May, die uiterlijk eind maart wil beginnen met de Brexit-onderhandelingen.


De onmin schemerde vorige maand al door toen Rogers in Londen waarschuwde dat het tien jaar kon duren voordat alle EU-landen een Brexit-akkoord zouden hebben ondertekend en geratificeerd. Daarmee bracht hij gewoon over wat vertegenwoordigers van de overige 27 EU-landen hem hadden gezegd. Maar binnen May's Brexit-gezinde regering zou de indruk zijn ontstaan dat Rogers het vertrek uit de EU wilde ontmoedigen.


De eurosceptische tabloids in Groot-Brittannië haalden vervolgens fel uit naar de diplomaat. Zo schreef The Daily Mail dat 'de messen' nu op Rogers gericht waren vanwege zijn 'hopeloze pessimisme'. Kort vóór het Brexit-referendum had Rogers ook al de wind van voren gekregen omdat hij te weinig ambitie zou hebben getoond bij het hervormen van de relatie tussen Londen en Brussel. Met die hervorming probeerde voormalig premier David Cameron de Brexit op het nippertje af te wenden; tevergeefs.


Rogers klom op via het ministerie van financiën, werkte als privé-secretaris van voormalig premier Tony Blair en werd in november 2013 benoemd tot EU-ambassadeur. Vorig jaar werd hij nog geridderd, onder meer vanwege zijn bijdrage aan het Europese beleid.


Maar gisteren oogstte de 'eurofiel' opnieuw veel sneren uit het Brexit-kamp. Miljonair Aaron Banks, de belangrijkste financier van de Brexit-campagne, noemde hem 'de zoveelste figuur uit de oude pro-Europese garde' en verwelkomde zijn vertrek.


Andere Britten spraken juist van een groot verlies. "Dit verzwakt May's vermogen om een goede EU-deal te krijgen", zei Charles Grant, directeur van de denktank Centre for European Reform. Hij noemde Rogers 'een van de weinigen uit de top van de Britse regering die de EU begrijpen'. Sociaal-democraat Hilary Benn, voorzitter van de parlementaire Brexit-commissie, vreest dat er met Rogers te veel 'continuïteit en kennis' verdwijnt.


May moet nu haastig op zoek naar een vervanger, in een toch al chaotische aanloop naar de Brexit-onderhandelingen. Vooral op het Britse ministerie van financiën schijnen ze te balen. Daar vrezen ze volgens de Financial Times dat Rogers' vertrek de kans op een gladde, geleidelijke overgang uit de EU verkleint en dat het land nu recht afkoerst op een keiharde breuk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden