Britse en Franse vissers slaags in Kanaal, Parijs neemt de schuld op zich

LONDEN (Reuter, AP) - GrootBrittannie heeft gisteren een van zijn mijnenjagers opdracht gegeven Franse vissersboten aan te houden, die Britse visser hadden bedreigd. De Britse regering neemt de kwestie hoog op, de Franse poogde gisteren te sussen.

Onderminister David Curry van visserij sprak in het Lagerhuis van "gewelddadige en buitensporige incidenten" en zei dat de mijnenjager Brecon "binnen een uur" de kapitein van een van de Franse boten zou aanhouden. Hij kondigde een protest aan bij de Franse regering.

Een woordvoerder in Parijs haastte zich te verzekeren dat er een onderzoek zal worden ingesteld en zei alvast op voorhand dat het niet uitgesloten was dat de Franse zeelui in de fout waren gegaan: "Als de aanwijzigingen die we nu hebben worden bevestigd en als duidelijk is dat de Franse boten verantwoordelijk zijn, dan zullen we duidelijk maken dat het gebeuren onacceptabel is en dat er ernstige maatregelen zullen worden genomen tegen de betrokkenen."

De mijnenjager Brecon was woensdagmiddag al naar het gebied van de Scilly-eilanden in het Kanaal gestuurd, nadat opvarenden van de Britse treilers schermutselingen hadden gemeld met Franse vissersboten. De Britten beschuldigden de Fransen ervan in de wateren van de Europese Gemeenschap met opzet hun netten te hebben doorgesneden en ijzeren staven en kettingen naar hen te hebben gegooid. Niemand heeft bij het incident verwondingen opgelopen.

Gisterochtend kwamen er nieuwe meldingen van pesterijen op zee. Volgens de kustwacht in het Britse Falmouth viel de bemanning van een Franse treiler de opvarenden van een Britse vissersboot aan, terwijl twee andere Franse boten niet ver er vandaan over de netten van nog twee Britse schepen voeren. De kapitein van een van de Britse schepen zei tegen de tv-zender Sky News dat de Franse schepen opzettelijk de netten hadden doorgesneden. "Die werden stukgemaakt en we hebben veel schade" , zei kapitein Danny Phillips.

De Britse kustwacht noemde dit soort botsingen niet uitzonderlijk, maar het was wel "ongewoon dat er zoveel schepen bij dit incident waren betrokken" . De Britse vissers hebben een klacht ingediend bij het Britse ministerie van landbouw en visserij. Een woordvoerder van het ministerie van defensie in Londen zei dat het patrouilleschip Brecon voorlopig in de buurt blijft om een oogje in het zeil te houden.

Het Lagerhuis nam de kwestie hoog op. De woordvoerder van de Labour-oppositie, David Clark, zag in de acties op zee een voortzetting van een golf van anti-Britse sentimenten in Frankrijk, die ten grondslag zou liggen aan verscheidene recente acties tegen Britse waar. "De Fransen hebben onze lammeren verbrand, onze groenten vernietigd en nu trekken ze ook al ten strijde tegen onze vissers."

EG-top

Het visserijconflict is niet het enige incident dat de EG-top, die vandaag in Portugal begint, kan overschaduwen. In Lissabon speelt ook nog de Britse irritatie over het Duitse plan zich terug te trekken uit het EFAprogramma, dat de ontwikkeling beoogt van een Europees gevechtsvliegtuig. Bonn, dat de kosten van het economisch herstel van OostDuitsland almaar ziet stijgen, wil het liefst van het peperdure gevechtsvliegtuig af. De partners - Spanje, Italie en vooral Groot-Brittannie - zien dat besluit met angst tegemoet. De Britse onderminister van defensie, Jonathan Aitken, beschuldigde zijn Duitse collega Volker Ruehe, ervan het project al te ondermijnen nog voordat er in Bonn een officieel besluit is gevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden