Britse dienst 'niets te verwijten' bij aanslagen

(Novum/AP) - De Britse politie- en inlichtingendiensten valt niet te verwijten dat zij de terreuraanslagen van 7 juli vorig jaar op het openbaar vervoer in Londen niet hebben zien aankomen. Hun informatienetwerk in Pakistan en het Verenigd Koninkrijk was beperkt en zij bevroedden niet dat Britse staatsburgers zo snel en zo ver konden radicaliseren dat zij bereid zouden zijn zelfmoordaanslagen te plegen. Dat zegt de commissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten van het Britse parlement in een donderdag uitgebracht rapport.

Twee van de vier daders, Siddique Khan en Shazad Tanweer, waren de Britse inlichtingendiensten wel opgevallen, maar omdat hun identiteit onduidelijk was en andere 'bekende plannen om het Verenigd Koninkrijk aan te vallen' de aandacht van Britse agenten opeisten, is het begrijpelijk dat zij niet nauwlettend in de gaten werden gehouden, aldus commissievoorzitter Paul Murphy.

In het rapport staat ook dat niet duidelijk is of, en zo ja in welke mate Al-Qaida iets met de aanslagen te maken had. Evenmin is er een verband gevonden tussen de aanslagen en de mislukte aanslagen van twee weken later. De daders hadden kort voor de aanslagen contact met iemand in Pakistan, maar het is onduidelijk wat er is besproken, zei minister van binnenlandse zaken John Reid. Drie van de vier daders behoorden tot oorspronkelijk uit Pakistan afkomstige gezinnen en sommigen waren ook in Pakistan geweest.

Bij de aanslagen kwamen behalve de vier daders 52 mensen om het leven. De daders brachten in drie metrorijtuigen en een dubbeldeks bus rugzakken met explosieven tot ontploffing. De aanslagen vormden de bloedigste terreurdaad uit de Britse geschiedenis.

Het rapport geeft geen antwoord op de vraag waarom de daders explosieven hadden achtergelaten in de auto waarmee zij van Leeds naar Luton ten noorden van Londen waren gereden of waarom een van de daders, Hasib Hussein, nog ergens een batterij had gekocht voor hij op de bus stapte. Volgens minister Reid zijn er geen aanwijzingen dat er nog een vijfde aanslag moest worden gepleegd. Hij zei dat de aanslagen naar schatting minder dan achtduizend pond ofwel 11.700 euro aan materiaal en voorbereidingen hadden gekost.

Reid zei dat de personeelssterkte van de inlichtingendiensten 'zo snel als organisatorisch mogelijk is' wordt opgevoerd en dat de autoriteiten na juli drie aanslagen hebben voorkomen. Reid gaf geen bijzonderheden. Peter Clarke, het hoofd van de antiterreureenheid van de Londense politie, meldde in februari dat twee aanslagen waren voorkomen.

Reid zei dat het nog niet duidelijk is of iemand in Groot-Brittannië de daders heeft geïndoctrineerd. Wel zei hij dat Jermaine Lindsay, die van Jamaicaanse origine was, beïnvloed leek te zijn door een extremistische prediker die inmiddels in de gevangenis zit. De naam van de geestelijke noemde Reid niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden