Britse Conservatieve kandidaat Leadsom trekt zich terug

Andrea Leadsom Beeld ap
Andrea LeadsomBeeld ap

Andrea Leadsom, een van de twee kandidaten om de Britse premier Cameron op te volgen, trekt zich terug uit de race om het leiderschap van de Britse Conservatieven. Tijdens een persconferentie zei ze onvoldoende steun te voelen voor haar kandidatuur.

Bewerkt door redactie

Minister van energie Leadsom zei dat Groot-Brittannië zo snel mogelijk een sterke, stabiele regering nodig heeft om de uittreding uit de Europese Unie gestalte te geven. Zij zei dat zij zelf geen stabiele regering zou kunnen leiden met steun van nog geen 25 procent van de Conservatieve leden van het Lagerhuis.

Haar rivaal minister van binnenlandse zaken Theresa May is nu de enige overgebleven kandidaat van de Britse Conservatieven. Logischerwijs wordt zij nu de opvolger van de huidige premier Cameron, die na het voor hem verloren Brexitreferendum zei af te zullen treden.

De vraag is nu vooral wanneer May het stokje overneemt. De Conservatieve Partij maakte zich net op voor een negen weken durende leiderschapsrace en een verkiezing, waarvan de uitslag op 9 september bekend zou worden. Na de aankondiging van Leadsom dat ze zich terugtrekt is die campagne niet meer nodig en zou May al heel snel kunnen aantreden.

Uitglijder
Leadsoms terugtreden lijkt een direct gevolg van een uitglijder die zij afgelopen weekeinde maakte in een kranteninterview met de Britse krant The Times. Daarin suggereerde Leadsom (53) dat zij als moeder geschikter is om het land naar de toekomst te leiden dan haar rivaal, minister van binnenlandse zaken May (59), die - ongewild, zo liet zij onlangs weten - geen kinderen heeft.

Vandaag maakte ze al haar excuses aan May. "Ik heb al tegen Theresa gezegd hoezeer het me spijt als ik haar gekwetst heb, en hoe dat artikel precies het omgekeerde stelt van wat ik heb gezegd en waar ik in geloof", zei Leadsom vandaag in een interview met de Daily Telegraph.

In het interview met The Times zei ze zaterdag dat ze "niet wil dat dit een ding wordt van Andrea heeft kinderen en Theresa niet, dat zou verschrikkelijk zijn". "Maar ik denk eerlijk gezegd wel dat je als mama een heel erg tastbaar aandeel in de toekomst van je land hebt. Zij heeft waarschijnlijk neefjes en nichtjes en zo, maar ik heb kinderen", aldus Leadsom.

Minister van binnenlandse zaken Theresa May is de enig overgebleven kandidaat om premier Cameron op te volgen. Beeld EPA
Minister van binnenlandse zaken Theresa May is de enig overgebleven kandidaat om premier Cameron op te volgen.Beeld EPA

'Riooljournalistiek'
Toen haar opmerkingen zaterdag leidden tot een stevig debat in Groot-Brittannië over het moederschap en het premierschap, beschuldigde Leadsom The Times van 'riooljournalistiek' en zei dat ze onder druk was gezet en dat haar woorden verdraaid waren.

Binnen de Britse Conservatieve Partij leidde Leadsoms suggestie tot felle reacties. Minister van handel Anna Soubry zei dat het interview laat zien dat Leadsom 'geen premier-materiaal' is, en het Conservatieve parlementslid Alan Duncan noemde Leadsoms opmerkingen 'laaghartig'.

May-supporter en voormalig minister Eric Pickles zei dat Leadsom haar eerste grote interview met een solide journalist 'verprutst had' en de journalist in kwestie onterecht beschuldigde van riooljournalistiek. "Dit soort reacties zie ik niet graag in een mogelijk toekomstige premier, omdat zij in zo'n functie te maken krijgt met mensen die heel wat harder zijn dan deze journalist, Rachel Sylvester. Ik denk bijvoorbeeld aan mensen als de heer Poetin", zei Pickles tegen SkyNews.

Premier David Cameron heeft zijn langste tijd op die post gehad. Zijn opvolger is Theresa May. Beeld afp
Premier David Cameron heeft zijn langste tijd op die post gehad. Zijn opvolger is Theresa May.Beeld afp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden