Britse commissie geeft schaliegaswinning groen licht

In Groot-Brittannië kan op grote schaal worden geboord naar schaliegas, moeilijk bereikbaar gas in hard gesteente. Een regeringscommissie van geologische experts heeft het geadviseerd. Hun rapport is gisteren gepubliceerd.

Het deskundigenadvies is de eerste officiële stellingname in Groot-Brittannië over schaliegas. De aanleiding voor de instelling van de commissie zijn enkele lichte aardbevingen in Noord-Engeland vorig jaar. Volgens de commissie zijn die veroorzaakt door gasbooractiviteiten. Het boren naar schaliegas is echter vooral omstreden vanwege milieuschade. Het wordt gewonnen door onder hoge druk water en chemicaliën te injecteren in keiharde steenlagen op grote diepten. In de VS, waar al op grote schaal schaliegas wordt gewonnen, is er sprake van water- en bodemvervuiling. Naar dit soort zaken heeft de commissie echter niet gekeken.

De milieubeweging is daarom niet blij met het advies van de regeringscommissie. "Een oordeel over het boren naar schaliegas heeft pas zin als alle aspecten aan bod komen", aldus Andy Atkins van Friends of the Earth.

Volgens de commissie moeten de regels omtrent het winnen van schaliegas wel worden aangescherpt. Zo moeten boringen worden stilgelegd bij trillingen groter dan 0,5 op de schaal van Richter. Cuadrilla, het bedrijf dat in Engeland de proefboringen doet, hanteert een grens van 1,7 op de schaal van Richter.

De twee bevingen die zich vorig jaar in het noorden van Engeland voordeden, scoorden 1,5 en 2,3 op de schaal van Richter. Deze bevingen richten weinig materiële schade aan, maar vervormen wel de gasput met alle risico's van dien, zo constateerden de regeringsexperts. Daarom wil de commissie dat het boren gebeurt met kleinere injecties en moet er een goed monitoringsysteem dicht bij de boorplaats op poten worden gezet.

Cuadrilla heeft in Nederland een vergunning om in de Brabantse bodem naar schaliegas te zoeken. De rechter heeft de proefboringen voorlopig verboden vanwege mogelijke milieuschade.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden