Britse centrale bank hielp Nazi's met verkoop gestolen goud

Het hoofdkantoor van de Bank of England Beeld epa
Het hoofdkantoor van de Bank of EnglandBeeld epa

De Bank of England, de Britse centrale bank, hielp de nazi's in 1939 bij het stelen van goud van de Tsjechoslowaakse centrale bank. Dit blijkt uit documenten die de Bank of England woensdag heeft gepubliceerd.

Toen de dreiging van een Duitse inval in de jaren dertig steeds groter werd, verplaatste de Tsjechoslowaakse bank heel veel goud naar de Bank for International Settlements (BIS), dit is de bank voor alle nationale centrale banken. De vrijgegeven documenten bewijzen dat de Britse centrale bank namens de BIS veel Tsjechoslowaaks goud beheerde.

De archiefstukken tonen aan dat de Bank of England in 1939, na de inval van Hitler in Tsjechoslowakije, het verzoek kreeg van de BIS om goud ter waarde van 5,6 miljoen pond over te brengen van een Tsjechoslowaakse rekening naar een rekening van de Duitse Reichsbank. De Bank of England gaf aan dat verzoek gehoor, ondanks een opdracht van de Britse regering om de tegoeden van het bezette Tsjechoslowakije te bevriezen. De Nazi's haalden het goud vervolgens weg van hun rekening verkochten het door aan onder andere banken in België en Nederland.

"Londen moest het financiële centrum van de wereld blijven. Daar lag veel te veel focus op bij de Bank of England", zegt historicus Neville Wylie van de universiteit van Nottingham.

De Britse minister van Financiën informeerde indertijd bij het hoofd van de Britse centrale bank of er in Londen namens de BIS ook Tsjechoslowaaks goud lag. Hij kreeg als antwoord dat de Bank of England inderdaad goud beheerde namens de BIS, maar dat de bank niet wist of het om eigen goud van de BIS ging, of om goud van haar klanten. Uit de huidige stukken blijkt dat het indertijd wel degelijk duidelijk was dat het Tsjechoslowaaks goud betrof.

Volgens een berekening van de Financial Times ligt de huidige waarde van het gestolen goud op ruim 845 miljoen euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden