Britse bezuiniging op CO

Broeikasgas ondergronds opslaan alleen mogelijk met zeer forse subsidie

Vlak voor het begin van de VN-conferentie over het klimaat in Parijs loopt Shell tegen een flinke tegenvaller aan. Een project om het broeikasgas CO2 op te slaan in een leeg Schots gasveld gaat niet door omdat de Britse overheid er geen subsidie voor uittrekt. Shell had daar wel op gerekend.

Het besluit van de Britse regering - die zegt te moeten bezuinigen op haar uitgaven - komt Shell slecht uit. Volgens het Brits-Nederlandse gas- en olieconcern kan opslag van CO2 een grote rol spelen bij het beteugelen van het broeikaseffect. Zodoende beperkt de opslag de nadelen van het gebruik van fossiele brandstoffen als olie en gas. Het Internationaal Energie Agentschap IEA, een advieslichaam van westerse overheden op energiegebied, is dat met Shell eens.

Bij het project in Schotland zouden de rookgassen van een gascentrale in de plaats Peterhead, niet ver van Aberdeen, worden opgevangen. De CO2 uit die gassen zou via een 100 kilometer lange pijplijn worden vervoerd en vervolgens worden geïnjecteerd in een leeg gasveld. Shell zou het proefproject uitvoeren met het Schotse energiebedrijf SSE.

Drie weken geleden ging een min of meer vergelijkbaar project in de Canadese provincie Alberta wel door. Daar vangt Shell in het Quest-project een deel van de emissies op van een installatie waar asfaltachtig bitumen wordt verwerkt tot synthetische olie. De CO2 wordt daarna ondergronds opgeslagen.

Volgens Shell gaat het jaarlijks om 1 miljoen ton CO2. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van 250.000 auto's. Canadese overheden steunen het project in Alberta, die er omgerekend ruim 600 miljoen euro aan bijdragen. Volgens persbureau Reuters bedragen de totale kosten van het project ongeveer 900 miljoen euro. Naast Shell hebben Chevron en Marathon Oil een belang in de oliewinning uit bitumen.

Ondanks de Britse afwijzing blijft Shell de opvang en ondergrondse opslag van CO2 als een goed middel zien om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Met andere partijen beproeft Shell technieken om dat te doen in een onderzoeksinstituut in Noorwegen.

In Australië zet het bedrijf de techniek in om CO2 die vrijkomt bij de productie van vloeibaar gas op te slaan en op te bergen. In dat Australische project heeft Shell alleen een financieel belang. Het uitvoerende werk wordt gedaan door Chevron.

De toekomst van CO2-opslag in Groot-Brittannië is ongewis. Behalve voor het project in Peterhead lag er een subsidie-aanvraag voor een ander project - niet van Shell. Ook dat gaat mogelijk niet door. In Nederland strandde een poging om CO2 ondergronds op te slaan bij het Zuid-Hollandse Barendrecht op verzet van de bewoners.

Het grote probleem van de opvang en opslag van CO2 is dat het (nu nog) een extra kostenpost is voor bedrijven. Ze moeten rookgassen die normaal de lucht in gaan, dan opvangen, transporteren en opslaan. Een kostbare zaak, zo blijkt uit de kosten voor het Canadese project. Een mogelijke oplossing ligt in het verhogen van de bedragen die bedrijven betalen als zij CO2 uitstoten. Shell-topman Ben van Beurden pleit daar al langer voor; ook drie weken geleden, toen met de uitvoering van het project in Canada werd begonnen.

2

-opslag in leeg gasveld komt Shell slecht uit

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden