Weblog

Britse batterij maakt ook buren blij

Dit én een slimme batterij maken de stroom voor iedereen goedkoper. Beeld V. Dekker
Dit én een slimme batterij maken de stroom voor iedereen goedkoper.Beeld V. Dekker

Het succes van groene energie staat of valt met slimme opslag van stroom. Voor de uren zonder zon en wind. Britse onderzoekers hebben een 'slimme batterij' die daarvoor zorgt én het piekstroomprobleem oplost.

Eigenlijk hebben de Britten zich vooral op het piekstroomprobleem gestort. En dat is mooi, want als dat wordt opgelost hebben we die dure en privacy-onvriendelijke 'slimme meter' niet meer nodig. Zie wat ik daar de vorige keer al over schreef.

Onderzoekers van de universiteit van Southampton willen die piekstroom voorkomen met lokale opslag van energie, bij u en mij thuis. Als de stroom goedkoop is, in stille uren of bij veel zonneschijn en/of wind, worden de accu's geladen. En als het drukker wordt, en de stroom duurder, benut de consument die accu's om thuis apparaten te laten werken. Dan veroorzaakt die consument dus geen extra belasting van het net en dus geen piekstroom.
Uiteraard kunnen de accu's ook met stroom uit zonnepanelen worden geladen. Die leveren hun stroom overdag, en dat drukt op zich in de daguren al de prijs van piekstroom. Zie het effect van de zonnepanelen in Duitsland, waarover ik eerder schreef.
Mocht er toch nog een grote vraag naar piekstroom ontstaan, dan kunnen de accu's ook nog worden ingezet om hun stroom aan het net te leveren. Op dat moment krijgt de accu-eigenaar een hogere prijs betaald voor de kWh's die hij levert dan de prijs van de stroom die hij afnam in de stille uren, en verdient zo de aanschafprijs van de accu terug.

Prijspiep
Het enige dat de energiemaatschappijen moeten doen, is een prijspiep naar de slimme accu's sturen, een bericht over de prijzen die de komende 24 uur worden verwacht. De accu's bepalen dan zelf wanneer ze gaan opladen of juist stroom gaan afgeven.
De energiemaatschappijen krijgen zo dus geen gegevens over het energieverbruik van apparaten bij consumenten thuis (wat de Nederlandse slimme meter wel levert) en kunnen die ook niet op afstand uitschakelen. Maar dat hoeft dan ook niet, want die apparaten worden in piekuren immers niet meer vanuit het net gevoed maar vanuit de accu's.

Buren blij
Ik stel het idee van de onderzoekers uit Southampton wat vereenvoudigd voor. Om te voorkomen dat alle accu's tegelijk gaan laden, en dan midden in de nacht toch nog voor piekstroom gaan zorgen, hebben de Britse onderzoekers extra slimmigheid ingebouwd. Maar het systeem is in hoofdlijnen echt zo simpel als ik hier schets.

Het grote financiële voordeel van deze Britse aanpak is dat slimme lokale opslag de energiebedrijven de inkoop van veel dure piekstroom bespaart. Een deel van hun winst gunnen zij vervolgens hun klanten. Dat maakt de stroom in Engeland voor álle consumenten 8,5 procent goedkoper, ook voor de buren die geen accu in huis hebben.
Wie een slimme batterij aanschaft, bespaart (door het duurder terugleveren van 'piekstroom') zelfs 16 procent op zijn stroomkosten.
De wetenschappers in Southampton hebben uitgerekend dat het systeem optimaal werkt als 38 procent van de Britse huishoudens een slimme batterij in huis heeft.
Voor alle duidelijkheid: het gaat dan om batterijen met een capaciteit van 4 tot 10 kWh, niet bedoeld om een hele winter door te komen, maar om 12 tot 24 uur te overbruggen. Dat zijn dus geen tonnen kostende scheepscontainers, maar batterijen van het formaat nachtkastje.

Geen stroomstoring meer
En, oh ja, er is nog een bonus voor de batterij-bezitters. Als er dan toch nog een stroomstoring optreedt, heeft de consument met slimme accu's daar thuis helemaal geen last van.
Klinkt mij allemaal als muziek in de oren.

Binnenkort als vervolg: Slimme batterij is geen dagdromerij.
Dit is aflevering 2 in een korte serie over energie-opslag. (Opslag 2)

Wilt u meer slimmigheid tegenkomen op energiegebied, kijk dan ook eens bij Twitter naar @VincentDekker4.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden