Britse anti-Europa-partij stevent af op grote winst

Een blundertje hier en daar schaadt oprukkende UKIP niet

Het zelfvertrouwen straalt van hem af. Nigel Farage, leider van de Britse rechts-populistische partij UKIP, zal bij de Europese verkiezingen op 22 mei een klinkende overwinning behalen, zo beloven alle peilingen. Maar de aftrap van zijn campagne, door sommigen als racistisch bestempeld, verliep deze week niet geheel vlekkeloos.

In de campagne hamert Farage erop dat er minder immigranten uit EU-landen naar het Verenigd Koninkrijk moeten komen. De nieuwkomers pikken volgens hem de schaarse banen van de Britten in. "Maar uw vrouw is Duits", riep een BBC-verslaggever deze week tegen de UKIP-leider. "Zij werkt als uw secretaresse, en ze wordt betaald door de Britse belastingbetaler. Houdt zij dan geen baan van een ander bezet?"

Farage, meestal goed van de tongriem gesneden, was zichtbaar uit het veld geslagen. Voor het oog van de camera antwoordde hij dat zijn vrouw een heel zware baan had; ook in de kleine uurtjes hield ze al zijn e-mails bij. "Niemand anders zou dat kunnen", aldus Farage. En zijn eigen vrouw vond hij niet vergelijkbaar met die honderdduizenden Europeanen die de Britse arbeidsmarkt voor lageropgeleiden 'hebben overspoeld'.

UKIP-stemmers zullen zich weinig van het voorval aantrekken. Zij geloven heilig in hun leider, en ze vallen als een blok voor zijn retoriek. Farage beloofde deze week een 'politieke aardbeving' als hij de Europese verkiezingen wint. Straks krijgen de Britten eindelijk hun zin: minder Europa, minder immigratie, en meer zeggenschap over hun eigen land. UKIP - de United Kingdom Independence Party - vaart een uitgesproken nationalistische koers.

De verkiezingsposters die Farage deze week presenteerde, spreken boekdelen. Eén toont een Britse bouwvakker die aan de bedelstaf is geraakt. De tekst: 'EU-beleid in uitvoering, Britse werklui worden hard getroffen door onbegrensde goedkope arbeid'. Op een andere poster staat een priemende wijsvinger, met de waarschuwing: '26 miljoen mensen in Europa zoeken werk. En op wiens baan azen zij?'

De affiches weerspiegelen volgens de UKIP-leider een rauwe realiteit. Maar politieke concurrenten noemen de campagne 'alarmistisch' en 'xenofoob'. Mike Gapes van de linkse Labourpartij stelt dat UKIP 'angst en haat zaait'. En de conservatief Lord Deben tweette: "UKIP haalt het slechtste in de mens naar boven: vooroordelen, egoïsme en angst."

Het vrije verkeer van werknemers waar UKIP zijn aanvallen op richt, is een grondbeginsel van de EU. Het gevolg is dat Groot-Brittannië zo'n 2 miljoen andere EU-inwoners telt. Een bijna even grote groep Britten heeft zich elders in Europa gevestigd. Maar daar hoor je Farage niet over. Zijn focus is helder: het VK moet uit de EU, en Europa moet zich alleen nog bezighouden met handel.

Dit verhaal scoort zo goed dat UKIP de doorbraak van de vorige Europese verkiezingen uit 2009 (17 procent) waarschijnlijk gaat overtreffen. Volgens de peilingen schiet ze naar 27 procent en wordt Farage's partij de tweede van het land, tussen de conservatieve Tories van premier David Cameron (22 procent) en de Labourpartij (30). UKIP heeft nu negen zetels in het Europees Parlement en slechts drie Kamerleden in het Britse Lagerhuis. Op lokaal niveau zit ze met 220 raadsleden relatief stevig in het zadel.

Door hun onervarenheid halen UKIP-afgevaardigden geregeld de pers met uitglijers. Zo noemde een UKIP-Europarlementariër alle vrouwen 'sletten'. Een Brits raadslid wist te melden dat de overstromingen in zijn land het gevolg waren van het homohuwelijk. En gisteren schorste UKIP een kandidaat-raadslid dat prominent te zien was in een tv-campagne nadat hij tal van racistische uitlatingen had getwitterd. Maar UKIP-kiezers halen hun schouders op; ze voelen zich door de traditionele politiek in de steek gelaten en zuchten onder de crisis. In hun ogen is er maar één probleem: de EU.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden