Britse advocaat vertegenwoordigt Taylor

FREETOWN (ANP) - De gewezen Liberiaanse president Charles Taylor, die op een vliegtuig is gezet naar Nederland, hoeft het niet zonder juridische bijstand te stellen. In april dit jaar kreeg hij Karim Ahmad Khan toegewezen als tijdelijke raadsman door het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL).

Khan is een doorgewinterde jurist op het vlak van internationaal strafrecht en de mensenrechten. Hij genoot zijn opleiding onder meer aan de universiteiten van Oxford en King's College in Londen. Hij werkte onder meer voor het Britse Openbaar Ministerie alvorens in 1997 over te stappen naar het kantoor van de aanklagers van het Joegoslavië- en Rwanda-Tribunaal.

In 2001 ging hij over naar de andere kant door zich op te werpen als verdedigend advocaat voor het Speciale Hof in Oost-Timor. In 2003 werd hij benoemd als raadsman voor de Kosovaar Fatmir Limaj die in november 2005 in eerste aanleg werd vrijgesproken door de rechters van Joegoslavië-Tribunaal.

Adviseur opperbevelhebber Bosnische leger

Ook trad Khan op als eenmalig adviseur voor de opperbevelhebber van het Bosnische leger Sefer Halilovic en was hij actief als raadsman bij de eerste voorgeleiding van gewezen opperbevelhebber van het Joegoslavische leger Momcilo Perisic.

De Brit diende in 2003 ook met juridisch advies in de zaak voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag in de zaak van Liberia tegen Sierra Leone. Volgens Monrovia schond het SCSL de onschendbaarheid van Taylor als staatshoofd door het uitvaardigen van een arrestatiebevel tegen hem. Monrovia wilde dat het Internationaal Gerechtshof dwingen het bevel in te trekken.

Voor het Speciale Hof voor Sierre Leone was Khan al actief in de zaak tegen Alex Brima die zich volgens de aanklagers van het hof schuldig heeft gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden