Britse aartsbisschop steunt sharia

(Novum/Ap) - De aartsbisschop van Canterbury heeft donderdag voorgesteld om bepaalde onderdelen van de islamitische wetgeving in Groot-Brittannië in te voeren. Volgens hem kan dat het gevoel bij Britse moslims dat zij geaccepteerd worden vergroten en zo de onderlinge verbondenheid in het land ten goede komen.

De vooruitstrevende bisschop Rowan Williams zei in een interview met BBC-radio dat de islamitische wet, de sharia, ingezet kan worden om geschillen tussen moslims op het gebied van huwelijk en financiën op te lossen. Hij noemde de invoering ervan zelfs 'onvermijdelijk'. Hij zei dat er op dit moment al bepaalde onderdelen van de sharia onder de Britse wet worden geaccepteerd en dat het orthodoxe joden bijvoorbeeld ook al is toegestaan om in bepaalde situaties hun eigen traditionele wetten toe te passen.

Vanuit de Britse politiek is afwijzend op het voorstel van het hoofd van de Anglicaanse kerk gereageerd. De persvoorlichter van premier Gordon Brown verwierp de suggestie onmiddellijk. "De premier gelooft dat in dit land de Britse wet toegepast moet worden, gebaseerd op Britse waarden." Schaduwminister voor maatschappelijke samenhang en sociale actie Sayeed Warsi zei dat voor alle Britse burgers dezelfde wetten moeten gelden, opgesteld door het Britse parlement.

Williams zei dat het niet zijn bedoeling is om de meer extreme aspecten van de islamitische wet in te voeren, die vrouwonvriendelijk zijn of onnodig harde straffen voorschrijven. 'Niemand met gezond verstand' zou dat willen, zei hij.

Fawaz Gerges, een islamkenner verbonden aan de Sarah Lawrence universiteit in New York, ziet echter problemen in een situatie waarin voor verschillende bevolkingsgroepen verschillende regels gelden. "Het is een mijnenveld. Het einde is dan zoek." Volgens Gerges zou Groot-Brittannië er bovendien een gevaarlijke precedent mee scheppen.

Hij zei dat de sharia de laatste tien jaar in een kwaad daglicht is komen te staan doordat militante groepen ermee verantwoorden dat zij seculiere staatsvormen omver willen werpen en islamitische staten willen oprichten. Maar voor bijna alle moslims is de sharia wel van toepassing op alle aspecten van hun leven, aldus Gerges. Volgens hem zou het veel voeten in de aarde hebben om de sharia in te voeren. Ook onder islamitische schriftgeleerden bestaat namelijk grote onenigheid over de interpretatie van de 1.400 jaar oude teksten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden