Brits voetbal krijgt algeheel gokverbod

Spelers en clubpersoneel mogen op geen enkele wedstrijd inzetten

De Britse voetbalbond FA zet zwaar in op de bestrijding van matchfixing, het manipuleren van voetbalwedstrijden. Met ingang van dit seizoen is het scheidsrechters, voetballers, managers en overig personeel van clubs in het betaald voetbal verboden te gokken op wedstrijden, waar ook ter wereld.

Het totaalverbod is nieuw. Tot dit seizoen was het alleen verboden te gokken op wedstrijden in de eigen competitie. De wereldwijde ban op gokken is de meest rigoureuze maatregel in de strijd tegen matchfixing tot nu toe.

De FA wil met het totaalverbod de integriteit van de sport beschermen. De maatregel geldt voor het gehele betaald voetbal, van Premier League, de hoogste divisie, tot en met de laagste competitie: de Isthmian League.

De KNVB gaat lang niet zo ver als de Britse bond. Het is Nederlandse spelers alleen verboden te gokken op wedstrijden in de Nederlandse competitie.

De FA maakte onlangs bekend dat een groep spelers verdacht wordt van het manipuleren van voetbalwedstrijden ten gerieve van goksyndicaten. De Britse bond noemde geen aantallen, maar de spelers zouden voornamelijk te vinden zijn in de laagste regionen van het betaalde voetbal.

Het zou ook gaan om spelers die voorheen op hoog Brits niveau speelden, maar nu uitkomen in de Australische competitie. Dat laatste zou de reden kunnen zijn waarom het gokverbod niet beperkt is tot het Verenigd Koninkrijk.

De spelers weten dat de FA extra op ze let. De bond verwacht van hen dat zij informatie over matchfixing doorgeven, zo heeft een vertegenwoordiger van de FA laten weten.

De maatregel van de FA krijgt extra gewicht nu ook de Britse waakhond op de kansspelmarkt zich opmaakt voor de strijd tegen matchfixing. Volgens betrouwbare bronnen heeft de kansspelautoriteit computerprogramma's gereed staan die afwijkend gokgedrag signaleren.

Van elke club is een profiel beschikbaar. Dat profiel geeft aan wat de gebruikelijk inzet is per club en per kansspelaanbieder.

De Nederlandse kansspelautoriteit is daar nog niet aan toe. De urgentie aan de overzijde van de Noordzee is ook groter. Anders dan in Nederland is daar 'life betting' mogelijk, het gokken gedurende de wedstrijd, wat wordt beschouwd als een fraudegevoelige tak van gokken.

De gedragsregels voor voetballers beginnen steeds meer te lijken op die van werknemers van beursgenoteerde ondernemingen. In de gedragscode die is opgesteld door de mondiale spelersvakbond Fifpro, en die binnen afzienbare tijd met een campagne wordt gelanceerd, staat te lezen dat spelers op hun hoede moeten zijn bij het verstrekken van gevoelige informatie. Het gaat dan bijvoorbeeld over de beschikbaarheid van sleutelspelers.

Spelers wordt ook aangeraden op tijd hulp te zoeken, mochten zij schulden opbouwen. Het gevaar bestaat anders dat zij ten prooi vallen aan goksyndicaten, die in ruil voor een schuldsanering manipulatie van wedstrijduitslagen verlangen.

Illegale organisaties vergroten greep op Europese clubs

Europese voetbalclubs komen via dekmantelbedrijven in handen van illegale organisaties. Deze trend signaleerde woensdag Emanuel Medeiros, topman van het International Centre for Sport and Security, op een congres in Manchester over het manipuleren van wedstrijden, het zogeheten matchfixing. Medeiros wilde geen namen van clubs of competities noemen. Hij zei wel over bewijzen te beschikken. Het samenwerkingsverband van de internationale opsporingsdienst Interpol en de wereldvoetbalbond Fifa bevestigde de verdenking.

Hoe het voetbal wordt benut voor illegaal gokken illustreerde Medeiros met het voorbeeld van een wedstrijd tussen een Spaans en een Portugees elftal. Op die wedstrijd werd online gegokt, terwijl het duel in werkelijkheid nooit heeft plaatsgevonden.

Interpol en de wereldvoetbalbond Fifa meldden op het congres dat inmiddels uit tachtig landen meldingen zijn gekomen van malversaties met uitslagen. Beide organisaties zeggen dat de strijd tegen de georganiseerde misdaad, die zich vooral op voetbal en op cricket heeft gestort, alleen succesvol is al er nieuwe wetgeving komt. "Het gebrek aan regelgeving in Europa is onacceptabel, het is dodelijk voor de sport."

In Nederland is een meldpunt geopend voor iedereen die in contact komt met machtfixers. Maar dat heeft tot op heden nog niets opgeleverd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden