Brits terreuralarm springt gelijk op ’ernstig’

De terroristische dreiging in het Verenigd Koninkrijk is ’ernstig’. Dat betekent, volgens het nieuwe terreuralarmsysteem dat gisteren werd gelanceerd, dat een aanslag ’zeer waarschijnlijk’ is.

De actuele stand van de terreurdreiging in hun land kunnen Britten voortaan opzoeken op de websites van het ministerie van binnenlandse zaken en de binnenlandse veiligheidsdienst MI5 en het nieuwe webadres www.intelligence.gov.uk.

Maar volgens veiligheidsdeskundige Mark Baillie hebben mensen niet zo veel aan deze kennis, zolang niet duidelijk is wat van hen verwacht wordt in geval van een aanslag. „Er is een noodplan voor de hulpdiensten en autoriteiten, maar er nog steeds geen plan voor burgers”, zegt Baillie. „Er is niets geregeld als door een aanslag 1,5 miljoen forenzen stranden in Londen.”

Aan het oude alarmsysteem, dat meer dan dertig jaar heeft gefunctioneerd, werd nooit veel aandacht gegeven om mensen, zo luidde de redenering, niet onnodig bang te maken.

Maar na de bomaanslagen van vorig jaar was er scherpe kritiek op de regering en veiligheidsdiensten toen bleek dat een week voor de bomaanslagen de terreurdreiging was verlaagd van ’algemeen ernstig’ naar ’aanzienlijk’. Een parlementaire commissie oordeelde dat het oude systeem het publiek een ’misplaatst gevoel van geruststelling’ had gegeven.

Bovendien was het waarschuwingsstelsel, dat bestond uit zeven kleurencodes, te ingewikkeld. Openbaarmaking, zo hopen de autoriteiten, moet ook bijdragen aan de transparantie van de overheid en de veiligheidsdiensten.

De nieuwe codering bestaat uit vijf niveaus: laag (een aanslag is onwaarschijnlijk), middelmatig (een aanslag is mogelijk, maar niet waarschijnlijk), aanzienlijk (een grote waarschijnlijkheid), ernstig (zeer waarschijnlijk) en kritisch (er is een aanslag ophanden).

Bij aanzienlijke en ernstige dreiging worden er extra veiligheidsmaatregelen geïntroduceerd , bij de hoogste alarmstand geldt maximale beveiliging. Maar informatie over die veiligheidsmaatregelen komt nauwelijks naar buiten, om terroristen niet in de kaart te spelen.

Dit geldt ook voor de informatie waarop het Joint Terrorism Analysis Centre zijn beslissing baseert over de waarschuwingscodes. In ieder geval hebben politici niets te zeggen over de terreurwaarschuwingen.

Veiligheidsexpert Baillie blijft sceptisch over het nieuwe alarmsysteem. Volgens hem is het veel belangrijker dat er bij een volgende aanslag een noodplan voor burgers klaarligt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden