'Brits softdrugs-beleid blijft een zootje'

Het besluit van de Britse minister van justitie David Blunkett hasj en marihuana als 'minder gevaarlijk' te classificeren, heeft gisteren in de media een gemengde ontvangst gekregen.

Vernietigend is de Daily Mail: ,,Het is moeilijk de enormiteit van deze fout te overschatten, de dodelijke dreiging waaraan dit (besluit) onze kinderen blootstelt.'' De populaire Sun schuift daarbij aan: 'Blunkett neemt risico's met onze kinderen'.

Afwijzend is ook de rechtse Daily Telegraph: ,,Blunkett wil het beste van twee werelden. Helaas lijkt het erop dat hij met het slechtste blijft zitten'', schrijft de krant onder de kop 'Dopey policy' (een suf, dom beleid).

De Times en de Independent reageren bedachtzamer. 'Verwarrend' vindt de eerste het om softdrugs 'een beetje gevaarlijk' te noemen en 'een beetje illegaal'. De Independent gelooft niet dat met het besluit het eind van de wereld in zicht is , maar het drugsbeleid blijft 'een zootje', constateert de krant. De linksige Guardian neemt het op voor de minister van justitie: 'Blunkett de koene'.

De bewindsman werd voor de BBC-radio bevraagd over de tweeslachtigheid van zijn nieuwe regels. Wie een stickie rookt op straat wordt niet meer opgepakt, maar het bezit van softdrugs blijft strafbaar. En kopen van de stuff kan eigenlijk niet, want dealen blijft illegaal. Hoe doe je dat dus als gebruiker? ,,Niet'', antwoordde Blunkett. ,,Cannabis blijft illegaal, bovendien is het gebruik gevaarlijk.''

Die boodschap komt niet over vindt zijn partijgenote, de voormalige Labour-minister van sport, Kate Hoey. ,,Wat families horen is dat softdrugs OK zijn, hoe krachtig het spul ook is of op wat voor manier je het inneemt.'' Zij is er fel op tegen het experiment in Brixton, in Zuid-Londen en deel van haar eigen kiesdistrict, uit te breiden naar de hele hoofdstad. In Brixton zijn de nieuwe regels al van toepassing, gebruikers worden er niet meer opgepakt. Dat zou de politie ruimte moeten geven de handel in harddrugs aan te pakken. Maar volgens Hoey zijn er alleen maar meer dealers op straat gekomen.

De thuiskwekers van hasj en marihuana reageren ook afwijzend omdat Blunkett de straffen voor dealen fors heeft verhoogd, van 5 naar maximaal 14 jaar. Zij vrezen dat criminele bendes hen uit de markt zullen drukken. De Britse softdrugsbusiness is een miljardenbedrijf. Volgens de gezaghebbende en onafhankelijke Drugs Monitoring Unit (IDMU) wordt er jaarlijks voor 8 miljard euro omgezet, ruwweg de helft door thuiskwekers. Zij verdienen fors aan hun product, het telen van een kilo 'skunk' kost 250 euro en wordt voor 4500 verkocht. En het gaat om een groeimarkt. Vijf miljoen Britten roken nu regelmatig een joint.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden