Brits onderzoek moslimbroeders

Inlichtingendienst houdt de beweging scherp in de gaten

De Britse regering gaat onderzoek doen naar de Moslimbroederschap. De beweging, die tot vorige zomer de regeringspartij was in Egypte, is met de komst van het nieuwe regime verboden verklaard. Veel leden zoeken sindsdien hun toevlucht tot Londen.

De woordvoerder van premier David Cameron zei gisteren dat de regering vooral geïnteresseerd is in de "filosofie en activiteiten" van de groepering, maar het is langer bekend dat de Britse inlichtingendienst de Moslimbroederschap scherp in de gaten houdt. De beweging, die in meer landen actief is, streeft een islamitische staat na en beschikt over een groot internationaal netwerk.

In het Westen zegt de organisatie geweld af te keuren, maar in Arabische landen draagt de Moslimbroederschap soms een gewelddadige boodschap uit. Het zijn niet alleen de twee gezichten die de Britten zorgen baren, maar ook de aanwezigheid van veel moslimbroeders in Londen. Het is niet de eerste keer dat Groot-Brittannië te maken heeft met een toestroom van moslimbroeders. Veel leden van de beweging vluchtten in de jaren zeventig en tachtig naar Londen. Ook de Nederlandse geheime dienst AIVD doet onderzoek naar de activiteiten van de Moslimbroederschap. De beweging heeft in Nederland enkele tientallen leden. De beweging houdt in het geheim bijeenkomsten en de leden worden onderworpen aan grondige veiligheidsinspecties.

In een AIVD-rapport uit 2011 staat dat de Moslimbroederschap "een bewuste, misleidende strategie volgt om op lange termijn de invoering sharia en de islamitische staat in Europa te realiseren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden