Brits Lagerhuis houdt de 'Seigneurs' in ere

LONDEN (AP) - Wanneer het Britse House of Lords, het Hogerhuis, het woord richt tot het House of Commons, het Lagerhuis, bedienen de Lords, de Seigneurs, zich van de Franse taal. Niet het moderne Frans, maar het Frans zoals de Normandiër Willem de Veroveraar dat in 1066 naar Engeland bracht. Een Labour-parlementariër heeft deze week geopperd of het zo langzamerhand niet hoog tijd wordt om Engels tot officiële voertaal van het Britse parlement te verklaren.

Als het Hogerhuis een wet amendeert en naar het Lagerhuis terugstuurt, staat er 'A ceste bille avecque des amendemens les Seigneurs sont assentus' onder, ofwel 'Met deze wet met amendementen hebben de Lords ingestemd'. Wanneer ook koningin Elizabeth II uiteindelijk met de wet akkoord gaat, komt er onder te staan 'La Reyne le veult', 'de Koningin wenst het'.

“Is het niet belachelijk dat we nog steeds geen Engels gebruiken, 550 jaar nadat er op deze plek voor het laatst een rede in het Frans is gehouden?” vroeg deze week Labour-parlementariër Rhodri Morgan uit Wales toen het House of Commons zich boog over procedurele kwesties.

Maar Ann Taylor, de nieuwe fractievoorzitter van Labour in het Lagerhuis, wilde niet aan het Frans tornen. “Tradities spelen een grote rol in dit huis”, zei ze tot groot genoegen van de Conservatieve parlementariërs. Maar ze voegde er wel aan toe dat “een traditie die we handhaven een doel moet hebben”. De moderniseringscommissie zal er wellicht even naar kijken, maar vermoedelijk meer aandacht besteden aan belangrijkere kwesties, aldus Taylor.

Nadat de Normandiërs Engeland in de elfde eeuw hadden veroverd, was Normandisch Frans de officiele voertaal van het koningshuis en de heersende klasse. De geestelijken spraken Latijn, de boeren Angelsaksisch. Deze talen begonnen zich later met elkaar te vermengen.

Voor het einde van de veertiende eeuw werden romans en gedichten echter nog steeds in het Frans geschreven, ook al was de vroegste versie van de taal die we nu als Engels kennen inmiddels de spreektaal geworden.

Tot de vijftiende eeuw waren de parlementaire handelingen nog in het Frans of Latijn. Maar in 1706 probeerde het Hogerhuis een einde te maken aan het gebruik van het Frans. Merkwaardig genoeg stak het Lagerhuis daar toen een stokje voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden