Brits Labour kruipt uit het dal

De spanning stijgt in de aanloop naar de Britse verkiezingen, komende lente. De voorsprong van de Conservatieven slinkt.

Groot-Brittannië lijkt steeds meer af te stevenen op een hung parliament waarin geen van de twee grote partijen een meerderheid heeft.

Volgens een peiling gisteren in The Guardian zijn de Conservatieven onder leiding van David Cameron gezakt naar 37 procent, nog maar 7 procentpunten meer dan Labour van premier Gordon Brown. Afgelopen najaar stonden de Conservatieven nog op 45 procent. Labour was toen naar een ongekend dieptepunt gezakt van amper 20 procent.

Hoewel er nog geen datum voor de verkiezingen is vastgesteld, moeten die in ieder geval voor 3 juni plaatsvinden. De meest waarschijnlijke datum is 6 mei.

Uit de peilingen blijkt nu dat de onvrede van de kiezer over de regering-Brown zich niet vertaalt in een ommezwaai naar de Tories. Veel kiezers hebben vooral geen vertrouwen in de economische plannen van de conservatieven.

De Liberaal-Democraten (de eeuwige derde), hopen met 20 procent van de stemmen de doorslag te kunnen geven. Hun voornaamste voorwaarde daarbij is een verandering van het Britse kiesstelsel, dat kleine partijen benadeelt.

De peilingen zijn voor Brown een meevallertje na een ongelukkig weekeinde. De Britse krant The Observer publiceerde delen van een boek waarin Brown wordt beschreven als een opvliegende bullebak die met zijn uitbarstingen zijn medewerkers intimideert en zelfs aanvliegt. De schrijver, politiek journalist Andrew Rawnsley, heeft naar eigen zeggen duizenden interviews afgenomen met honderden mensen dichtbij de regering.

Mensen rond Brown gingen in de tegenaanval: de premier was weliswaar ’een man met passie’, maar hij zou zijn medewerkers nooit hebben mishandeld. De affaire kreeg een nieuwe wending toen de oprichtster van de National Bullying Helpline (een hulplijn voor slachtoffers van pesterijen en intimidaties) bekendmaakte dat drie tot vier personeelsleden van Downing Street 10 de hulplijn hadden gebeld met klachten over Brown.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden