Brits jongetje met tumor ontketent debat over zorg

Waarom haalden de ouders van het 5-jarige Britse jongetje Ashya King vorige week hun zoon zonder toestemming uit het ziekenhuis van Southampton? Hij werd daar behandeld voor een hersentumor. De medische staf sloeg groot alarm: het jongetje zou buiten de ziekenhuismuren levensgevaar lopen.

Het hele land leefde mee. De politie vaardigde een opsporingsbevel uit. Interpol kwam eraan te pas. Het echtpaar werd met de zieke zoon en vijf andere kinderen gezien op de veerboot van Engeland naar Frankrijk. Zaterdagavond werd de familie gesignaleerd in de Spaanse stad Malaga. Daar werd het echtpaar de dag erna opgepakt en in de gevangenis gezet. De zoon werd naar een ziekenhuis in Malaga gebracht.

Daar ligt hij nog steeds. Zijn ouders zijn inmiddels, na twee dagen cel, op vrije voeten, maar de jongen mogen ze vooralsnog, op last van de rechter, niet uit het Spaanse ziekenhuis halen. Wel heeft de politie alle beschuldigingen tegen hen laten vallen. Verontschuldigingen zijn niet gemaakt.

Het drama was niet van Engelse voorpagina's weg te slaan. Gaandeweg werd meer bekend over de toedracht. Aanvankelijk werd een verband vermoed met de religieuze opvattingen van de ouders. Zij zijn Jehova's Getuigen. Leden van deze groepering hebben vanuit hun geloof bezwaren tegen bepaalde medische behandelingen, zoals bloedtransfusie. Voor andere behandelingen mogen ze zelf kiezen.

Religieuze argumenten blijken voor het echtpaar King geen doorslaggevende rol te hebben gespeeld. De ouders waren ontevreden over de medische zorg die hun zoon ontving in Southampton. Er zou radiotherapie worden toegepast. De ouders hadden echter gehoord dat 'proton beam'-therapie voor kinderen beter was, omdat die minder hersenbeschading zou opleveren. De behandeling in Southampton zou hun zoon, zo vreesden ze, zijn leven kosten.

Maar proton beam-behandeling is in Engeland voor kinderen met kanker niet beschikbaar. Daarop had het echtpaar besloten de zoon naar een kliniek in Praag te brengen, waar de therapie wél gegeven wordt. In een filmpje op internet, opgenomen in het hotel in Malaga voordat het echtpaar werd gearresteerd en inmiddels bijna een miljoen keer bekeken, klaagt de vader van Aysha King dat hij aan alle kanten tegenwerking ondervond van het ziekenhuis en de Britse National Health Service (NHS).

Dus besloten hij en zijn vrouw het heft in eigen hand te nemen. Ze zouden hun huis in Malaga verkopen om de dure behandeling (rond de 60.000 pond) in Praag te kunnen betalen. Inmiddels hebben ze ook al veel giften van particulieren ontvangen. De kliniek heeft al laten weten de behandeling te kunnen uitvoeren.

Het dramatische verhaal van Aysha King heeft in Engeland een emotioneel debat losgemaakt over de kwaliteit van de NHS en de vrijheid van mensen om zelf de medische zorg van hun kinderen te bepalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden