Brits Benidorm vreest Brexit

Referendum | Er wonen naar schatting 800.000 pensionado's uit Engeland, Schotland en Wales aan de Spaanse costa's. Voor hen zijn de bestaande Europese verdragen erg handig.

De gepensioneerde Schotse Gill Green puft even uit onder een afdakje langs de 'bowls-baan' net buiten badplaats Benidorm. Een half uurtje hield ze het nog wel uit in de Spaanse ochtendzon, maar nu kijkt ze liever naar haar in onberispelijk wit gestoken landgenoten, die loom een balletje gooien.

Onder de strak blauwe hemel in de van oudsher bij Britse expats geliefde Zuid-Spaanse regio, lijkt al het tumult rond het naderende Brexit-referendum heel ver weg.

Green volgt het debat dan ook nauwelijks, terwijl een 'uit-stem' op 23 juni wel eens verstrekkende gevolgen kan hebben voor haar en de bijna 300.000 Britten die in Spanje staan ingeschreven.

Dat is althans de officiële telling. Omdat velen niet geregistreerd staan, ligt het reële aantal eerder rond de 800.000 - met name oudere - Britten die in Spanje zijn neergestreken.

Europese verdragen regelen onder meer dat 'pensionados' zoals Green zonder problemen pensioen ontvangen en dat ziektekosten in Spanje vanuit het herkomstland afgetikt worden. Maar wat er van deze handige regelingen overblijft bij een Brexit is volkomen onduidelijk.

Green kwam dertien jaar geleden voor haar rust naar Benidorm. Daarom woont zij liever even buiten de badplaats vanwege de hordes 'dronken landgenoten' die daar al sinds jaar en dag goedkoop vakantie vieren. Green is gelukkiger in een nabijgelegen stadje. "Ik ga hier nooit meer weg hoor. Wat er ook gebeurt", zegt ze turend over de bowls-baan.

Maar na een korte bloemlezing over de mogelijk implicaties van een Brexit wordt Green toch wat onrustig en steekt ze nog een dunne sigaret op. "Ik begrijp dat mensen nerveus zijn. Ik zou ook echt niet zonder mijn pillen en mijn dokter kunnen", zegt zij nu een tikje bezorgd.

Ondertussen stookt de demissionaire premier van Spanje, Mariano Rajoy, het vuurtje rond de onzekerheid van de expats op. Hij suggereerde dat de Britten in Spanje bij een Brexit wel eens het recht om in dit land te mogen wonen en werken kunnen verliezen. Rajoy wilde waarschijnlijk de Britse costa-bewoners die nog stemgerechtigd zijn mobiliseren.

"Pure propaganda!", roept Jack Troughton, hoofdredacteur van de Britse costakrant Round Town News, verbolgen uit. "De Spanjaarden kunnen helemaal niet zonder onze bijdrage aan de economie." En Troughton kan het weten. Wekelijks worden langs de costa's 50.000 exemplaren van zijn krant verspreid, vol met advertenties om de lucratieve expat-doelgroep te bereiken.

Troughton, die zelf al twaalf jaar in Spanje woont, hoort om zich heen dat de meeste expats tegen een Brexit zijn, hoewel velen wel sympathiseren met het 'uit-kamp'. "Wat overheerst is de onzekerheid. Als ik nu op het punt zou staan om een huis te kopen aan de costa, zou ik nog maar even wachten tot juli", zegt de hoofdredacteur.

Toch waarschuwt Troughton voor overhaaste conclusies. "Mocht de Brexit er komen, dan kan het nog wel jaren duren voordat dit een feit is. Niemand staat hier nu z'n koffers in te pakken."

Wie zeker niet op het punt staat om te vertrekken is Gill Green. Zij hoopt ook dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijft. "Europa heeft ons veel goeds gebracht." Toch heeft Green wel begrip voor het anti-migratie-argument wat meespeelt bij veel Brexitters. "Wij zijn zelf ook migranten in Spanje, maar wij kregen niets cadeau zoals in het Verenigd Koninkrijk. Ik leef van mijn pensioen en verzekering waar ik zelf jarenlang hard voor heb gewerkt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden