Brits bedrijf exporteerde chemicaliën voor gifgas naar Syrië

Een expert van de VN op het gebied van chemische wapens inspecteerd een van de plekken waar vermoedelijk chemische wapens zijn gebruikt. Beeld reuters
Een expert van de VN op het gebied van chemische wapens inspecteerd een van de plekken waar vermoedelijk chemische wapens zijn gebruikt.Beeld reuters

Britse overheid gaf in 2012 een exportvergunning voor kaliumfluoride en natriumfluoride, bestanddelen van het gifgas Sarin.

360 magazine

De Britse regering heeft de export van de chemicaliën kaliumfluoride en natriumfluoride naar Syrië toegestaan. Deze stoffen kunnen gebruikt worden om het dodelijke gifgas sarin te maken. Britse parlementariers beschuldigen de overheid van "adembenemende laksheid". Dat meldt The Independent.

Volgens verschillende deskundigen heeft het regime-Assad sarin ingezet tegen de eigen bevolking. Een Brits bedrijf heeft in 2012, toen de burgeroorlog in Syrië al aan de gang was, een exportvergunning gekregen voor de verkoop van de chemicaliën kaliumfluoride en natriumfluoride. De vergunning is afgegeven door het Britse ministerie van Handel. Volgens de Verenigde Staten zijn er bewijzen dat Assad sarin heeft gebruikt bij de gasaanval in Damascus die naar schatting aan 1.400 mensen het leven heeft gekost.

De stoffen zijn uiteindelijk niet geleverd aan Syrië vanwege een exportblokkade van de Europese Unie. De Britse overheid vindt dat de vergunning wel terecht is verstrekt. De chemicaliën staan weliswaar op een lijst met stoffen die voor chemische oorlogsvoering gebruikt kunnen worden, maar ze kunnen ook in industriële processen worden gebruikt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden