Britney kaal en in de war

media@trouw.nl

Op het Internetveilinghuis Ebay werden ze de afgelopen dagen voor het eerst te koop aangeboden: de Britney-Spears-kickt-af-pop. Compleet met dwangbuis en kaalgeschoren hoofd. De prijs voor deze barbie: 82 dollar.

In New York City hield de grootste homodisco afgelopen weekend een speciaal Britney-afkick-feest. Wie met een kale kop aan de deur kwam of Britney-kleding droeg, mocht gratis naar binnen en kreeg een gratis drankje aan de bar.

De zangeres heeft nu echt de cultstatus bereikt in Amerika, hoewel zij noch daar, noch ergens anders, in zeker geen drie jaar in een hitparade stond. Heel Amerika volgde de afgelopen tijd hoe de 25-jarige wondergirl zichzelf in de vernieling stortte.

Drie maanden geleden leek het nog de goede kant met haar op te gaan. Ze dumpte manlief Kevin Federline (28), vader van haar zoons Sean Preston (17 maanden) en Jayden James (vijf maanden). De fans juichten. Die uitvreter was weg. Britney zou nu haar carrière weer oppakken.

In plaats daarvan begon ze in slecht gezelschap het partycircuit af te lopen. De paparazzi legden op een wild feest vast, toen Spears even ging zitten, dat ze geen ondergoed droeg. Amerika was geschokt.

Met Oud en Nieuw ging ze onderuit in Las Vegas. Volgens sommigen vanwege te veel drank en drugs. Volgens haar pr-team was ze gewoon een beetje moe. In februari ruilde ze op een feestje in New York haar kleren in voor de bikini van een gogo-danseres.

Even leek er hoop. Spears meldde zich in februari uit eigen beweging aan bij een afkickcentrum op het Caraïbische eiland Antigua. Maar dat hield ze nog geen dag vol. Met een privé-vliegtuig haastte zich terug naar Los Angeles en het nachtleven.

Ze bereikte haar dieptepunt kort daarop, toen ze een kapsalon binnenliep en riep: ,,Ik wil al mijn haren er af hebben.’’ Toen de eigenares weigerde dat te doen, pakte Spears zelf een tondeuse en begon. Vandaar ging ze door naar een tatoeagesalon. Daar liet ze roze lippen op haar pols aanbrengen en een veelkleurig kruis onder op haar heup.

Er moest ingegrepen worden. Bijna ex-man Federline dreigde een kort geding aan te spannen en zijn zoontjes op te eisen, als ze haar gedrag niet aanpaste. Met dat mes op haar keel, meldde de zangeres zich opnieuw aan bij een afkickcentrum. Ze hield het daar wel vol en zit er nog steeds.

Alle Amerikaanse roddelbladen hebben deze week grote verhalen waarom Spears door het lint ging. Was het de aanstaande scheiding? Of lijdt ze aan een postnatale depressie? Werden al die jaren van zware prestatiedruk van haar moeder Lynn, van vriendjes, de pers en de platenindustrie haar teveel?

Een blad suggereerde of Britney nu de tol betaalde voor het onderdrukken van haar ware seksuele identiteit. Ze deed het ook wel eens met vrouwen? Was ze soms toch lesbisch? Of was het toch bovenal te wijten aan alle alcohol en de cocaïne? En haar kinderen. Hoe moest het toch met die schattige blonde kereltjes?

Geld lijkt een van Britney’s minste problemen. Ze staat nog altijd hoog in de lijst van rijke persoonlijkheden en heeft net het nieuwe geurtje Midnight Fantasy op de markt gebracht. Alsof Spears niet genoeg sterren heeft gezien op middernachtelijke uren.

Maar het blad OK! ‘onthult’ dat ook Spears ook in dat punt in de knoei zit. De geuren verkopen niet meer en zijzelf joeg er de miljoenen in een noodtempo doorheen.

Toch was er ook een lichtpuntje. Gelukkig had zij, voor ze instortte, nog de helft van een nieuwe plaat opgenomen. Topkwaliteit, riep haar platenbaas, maar die man kan moeilijk anders zeggen. Mocht die plaat ooit afkomen, dan ziet het voor hem en Britney goed uit. Want als er een markt is voor een Britney-afkick-pop, dan moet haar muziek toch ook nog te slijten zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden