'British Airways wil deelneming in KLM'

De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) wil een belang nemen in de Nederlandse KLM. Volgens de Britse zondagskranten The Observer en Mail on Sunday vinden er al gesprekken plaats tussen de betrokken maatschappijen.

British Airways wil een alliantie met de KLM aangaan om de positie op de Europese markt te versterken, aldus de kranten. Daarnaast is het de bedoeling om de twee low-budget dochtermaatschappijen van BA en KLM, Go en Buzz, beter samen te laten werken voor kostenvoordelen.

KLM wil niet ingaan op de berichtgeving. Een woordvoerder wees er wel op dat bestuursvoorzitter L. van Wijk onlangs heeft aangegeven dat zijn luchtvaartmaatschappij een nieuwe partner zoekt. Of dat BA is, wilde de woordvoerder gisteren niet zeggen. De samenwerking tussen BA en KLM zou door de deelneming verder gaan dan alleen een 'code-sharing'-overeenkomst waarbij diensten onder een gezamenlijk vluchtnummer worden uitgevoerd. De Britse kranten wijzen erop dat KLM bang is voor een geïsoleerde positie in Europa na het mislukken van de 'bijna-fusie' met Alitalia. Sindsdien zijn de geruchten rond KLM op gang gekomen.

Ook British Airways heeft de berichten van zondag tegengesproken. ,,We hebben recentelijk met KLM gesproken over een nieuw internetreisbureau, maar alles daarnaast is speculatie'', aldus een zegsman. Volgens een bron binnen de maatschappij die werd aangehaald door The Observer kijken ,,British Airways, Swissair en anderen nauwlettend naar de situatie rond KLM''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden