Brit vrij na machtsvertoon Hamas

114 dagen leefde Alan Johnston in een hel, tot zijn ontvoerders hem lieten gaan. Dat Hamas aan de macht is in Gaza, was in zijn voordeel.

Het krediet voor de vrijlating gisteren van de Britse journalist Alan Johnston kan Hamas op zijn conto schrijven. Sinds de strijders van Hamas drie weken geleden de milities en veiligheidsdiensten van Fatah verdreven en de macht in Gaza overnamen, wil de radicale en door het Westen geboycotte Hamasbeweging bewijzen dat zij voor orde en rust kan zorgen, dat zij een legitieme politieke gesprekspartner is.

Het aanpakken van de talrijke gewapende milities, die met grote willekeur hun gezag laten gelden, heeft daarbij de hoogste prioriteit. De Dogmoesj-clan die zijn eigen Leger van de Islam heeft, en Johnston in handen had, was daarbij een geduchte tegenstander. De clan is rijk en machtig geworden door smokkel, wapenhandel en ontvoeringen, maar ook door hand- en spandiensten aan zowel Hamas als Fatah te leveren.

Johnstons ’bevrijding’ ging gepaard met machtsvertoon van Hamas vooraf, en een prachtig georkestreerd ontbijt van een bevrijde Johnston met zijn bevrijders, de Hamasleiders, achteraf.

Maandag al had Hamas een kopstuk van het Leger van de Islam opgepakt. Dinsdag namen 6000 Hamasmilities stelling op de daken van de gebouwen en in de straten rond het bolwerk van het Leger van de Islam, om de druk op de ontvoerders op te voeren. De Dogmoesj-clan besloot daarop negen studenten, Hamasaanhangers, vrij te laten – ze waren een week eerder ontvoerd om als wisselgeld te dienen. Daarop liet Hamas vier opgepakte leden van het Leger van de Islam gaan. Uiteindelijk kwam ook Johnston vrij.

Mahmoed Zahar, een Hamaskopstuk en de man achter de verdrijving van Fatah, noemde Johnstons vrijlating het begin van een nieuw tijdperk, waarin Hamas „tegen niemand illegale acties duldt”.

De vraag blijft wat zich achter de schermen heeft afgespeeld. Hamaspremier Hania wilde niet zeggen welke prijs voor de vrijlating is betaald. Eerder had Hamas al gezegd dat er geen maatregelen komen tegen het Leger van de Islam.

Jassr Abed Rabo, een adviseur van de Palestijnse president Abbas van Fatah, noemt de hele gang van zaken één groot toneelstuk. „Hamas heeft het allemaal geregisseerd om de indruk te wekken dat de organisatie het internationaal recht respecteert. We kijken naar een film waarin de dieven van Gaza elkaar rollen hebben toebedeeld. De één speelt de goede agent, de ander de slechte. Maar niemand die hier in trapt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden