Brinkman heeft drank- én imagoprobleem

Kamerlid Hero Brinkman heeft zich dinsdagnacht misdragen in de sociëteit van perscentrum Nieuwspoort. Hoe geloofwaardig is de uitgesproken PVV’er nog?

PVV-Kamerlid Hero Brinkman heeft dinsdagnacht een barman van de Haagse sociëteit Nieuwspoort zo geïntimideerd, dat die de hulp inriep van de beveiliging van het Tweede Kamergebouw.

Brinkman kreeg ruzie met de ober toen deze hem geen alcohol meer wilde schenken. Hij vond dat het PVV-Kamerlid genoeg had gehad. Daarop probeerde Brinkman zelf achter de bar te komen om drank te pakken. Toen de barman hem tegenhield, werd deze naar eigen zeggen geslagen in het gezicht.

Brinkman ontkent dat hij heeft geslagen. Volgens de oud-politieman heeft hij de kelner alleen opzij geduwd. Bij herhaling kan het PVV-Kamerlid tijdelijk de toegang tot Nieuwspoort worden ontzegd of kan hij zijn lidmaatschap kwijtraken.

In een schriftelijke persverklaring meldt Brinkman enorme spijt te hebben. „Ik heb me in dronken toestand misdragen. Ik erken een drankprobleem te hebben en ga er hard aan werken om dit snel tot het verleden te laten behoren.”

Volgens een PVV-woordvoerder mag Brinkman gewoon in de fractie blijven, terwijl de partij erom bekendstaat overlast hard te willen aanpakken. De PVV wil openlijke geweldpleging, ook als die niet tot schade of letsel leidt, bestraffen met ten minste twaalf maanden cel.

Brinkman riep vorig jaar schande over enkele allochtone jongeren die met provocerende uitlatingen brandweermannen in Gorinchem lastig vielen. Dat was ’Marokkaans straattuig’. Als de jonge Marokkanen volharden in hun criminele gedrag moeten zij samen met hun ouders gedenaturaliseerd en uitgezet worden, aldus Brinkman.

De vraag is of Brinkman nog politiek geloofwaardig is. Het Kamerlid zit in de commissie van binnenlandse zaken die deze week nog sprak over het al dan niet invoeren van blaastesten voor voetgangers in uitgaansgebieden om overlast te voorkomen. En als hij harde uitspraken doet over relschoppende jongeren, kunnen Kamerleden van andere fracties hem zijn eigen intimiderende optreden tegen een onschuldige ober onder de neus wrijven.

Bovendien speelt er zoiets als het imago van de PVV zelf. De fractie roept regelmatig om het ontslag van bestuurlijke functionarissen wegens fouten of disfunctioneren. Als de fractie consequent zou zijn dan zou dit wellicht ook voor Brinkman moeten gelden. Niemand van de PVV wilde gisteren op deze vragen ingaan.

De eerste reactie kwam vanaf de Antillen, die Brinkman meerdere malen een corrupte boevenbende noemde. „Nu wordt mij een hoop duidelijk”, zei de Antilliaanse Statenvoorzitter Pedro Atacho. „Iemand die zelf normafwijkend gedrag vertoont, beschuldigt anderen ook daarvan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden