Brinkhorst oogst lof

AMSTERDAM - De fracties van PvdA, VVD en D66 in de Tweede Kamer hebben positief gereageerd op de beslissing van minister Brinkhorst om massaal over te gaan tot het inenten van dieren tegen mond- en klauwzeer (mkz). Uit Brussel lijkt vandaag witte rook te komen voor het inenten van dierentuindieren.

van onze verslaggevers

Tweede-Kamerlid H. Waalkens had al eens gepleit voor een aparte aanpak van de verschillende Nederlandse gebieden, zoals dat nu gebeurt. ,,Anders blijf je het virus niet voor.'' Wel heeft de maatregel van Brinkhorst ,,enorme consequenties'' als het virus zich toch verspreidt, bijvoorbeeld naar Brabant. Dan moet ook daar massaal worden geënt. Een goede volgende stap zou volgens Waalkens een fokverbod zijn om de dieren meer stalruimte te geven.

VVD-Tweede-Kamerlid Oplaat constateerde gisteren tevreden ,,dat het non-vaccinatiebeleid langzaam maar zeker op de helling gaat''. De VVD'er is blij dat er ruimte ontstaat om het beleid verder te veranderen.

D66-kamerlid Ter Veer reageerde eveneens positief. ,,Dit is een zeer belangrijke stap voorwaarts om vaccins te gebruiken tegen mkz.'' Door het gebied op de Veluwe te isoleren wordt de kans dat het virus zich verder verspreidt in Nederland veel kleiner, hoopt Ter Veer.

RPF en SGP reageren met gemengde gevoelens. RPF-kamerlid Stellingwerf vindt het een stap in de goede richting. ,,Maar het gaat tergend langzaam. Er worden nu nog steeds veel dieren over de kling gejaagd.'' Volgens Stellingwerf moeten ook varkens, schapen en geiten voorlopig blijven leven. Ook kamerlid Van der Vlies van de SGP is helemaal niet blij met de uitgestelde dood van vele tienduizenden beesten. De uitzonderingspositie voor runderen stemt hem tevreden. De SGP had hier in een motie om gevraagd.

Het Permanent Veterinair Comité in Brussel lijkt vandaag toestemming te geven voor het vaccineren van zeldzame dierentuindieren tegen mkz. Dat zou gelden voor dierentuinen binnen een straal van 25 kilometer van een mkz-haard. België kantte zich gisteren al bij voorbaat tegen het voorgenomen besluit. Het land wil algemene vacccinatie van de bedreigde dierensoorten in dierentuinen, ongeacht of in een lidstaat mkz heerst.

Directeur Van Bocxstaele van de Antwerpse Zoo noemde het voorgenomen besluit een ,,halfslachtige oplossing''. Als er pas geënt mag worden als de ziekte is uitgebroken, is het te laat. Na de vaccinatie duurt het tien dagen voor een dier antistoffen aanmaakt. Het besluit ligt wel geheel in de lijn van een advies dat deskundigen afgelopen vrijdag al aan de Commissie uitbrachten.

Dat weerhield Brinkhorst er niet van eergisteren te verklaren dat Nederland zich, samen met Duitsland, in het comité, erg sterk zou maken voor vaccinatie in dierentuinen. ,,Hij staat onder grote druk in eigen land'', verklaarde een commissievertegenwoordiger. ,,Dan zet je je graag af tegen Brussel. Maar Nederland kon al sinds vrijdag zijn gang gaan.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden