Brinkhorst: Meer koeltorens bij centrales

DEN HAAG - Minister Brinkhorst van economische zaken wil extra koeltorens bouwen in Nederland. Zo zijn koelproblemen bij de productie van elektriciteit in de toekomst te voorkomen. Het pleidooi komt terwijl de acute stroomproblemen inmiddels achter de rug lijken te zijn.

Dankzij de koeltorens hoeven stroomproducenten niet meer te lozen in rivieren, wat afgelopen week voor problemen zorgde. Maar tegen koeltorens bestaat veel weerstand. Critici spreken over horizonvervuiling. Brinkhorst vindt de bouw onvermijdelijk, vooral omdat door de klimaatverandering de kans toeneemt op problemen bij elektriciteitsproductie. De minister wil snel met de sector overleggen.

Twee elektriciteitscentrales hebben tot nu toe van netbeheerder Tennet toestemming gekregen om koelwater warmer dan dertig graden te lozen: de centrales in Nijmegen en Velsen. Zonder deze toestemming zouden de centrales stil komen te staan. Voor het milieu is de lozing van te warm water slecht.

Tennet denkt dat de grootste problemen achter de rug zijn. Vrijdag kan waarschijnlijk de Code Rood worden opgeheven. Door het koelere weer daalt de temperatuur van het water in de rivieren. Producenten kunnen hun koelwater dan weer gemakkelijker lozen. Tegelijkertijd daalt het stroomverbruik, omdat de airco's minder hard draaien.

Brinkhorst bestrijdt dat de stroomproblemen het gevolg zijn van de liberalisering van de energiemarkt. Nederland had in 1994 en in 1976 soortgelijke problemen. Toen was de energievoorziening nog volledig in overheidshanden. Bovendien is het dankzij de stroombeurs, onderdeel van de liberalisering, mogelijk dat grote verbruikers met lange termijncontracten delen van hun productie stilleggen. De bespaarde stroom verkopen ze. De minister wijst ook op de stroomproblemen in Frankrijk, waar de energiemarkt nog geheel in handen is van de staat. Daar zijn de problemen groter dan bij ons, vindt de bewindsman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden