Brinkhorst in clinch met Kamer over kabeltarieven

(Novum) - Minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst (D66) is in een ernstig conflict verzeild geraakt met de Tweede Kamer over de hoogte van de kabeltarieven. Alle fracties in de Tweede Kamer willen dat de minister een regel maakt die helder stelt welke kosten kabelbedrijven in rekening mogen brengen voor de doorgifte van radio en televisie. Brinkhorst vindt dat de huidige kaders streng genoeg zijn.

De bewindsman zegt de zorgen van de Kamer over de hoge kabeltarieven te delen. Met de Kamer vindt hij ook dat de maatschappijen de kosten voor digitalisering van diensten, bijvoorbeeld voor digitale televisie, internet en telefoon niet helemaal door mogen berekenen aan consumenten die helemaal niet van deze diensten gebruik maken. Hij vindt het niet zijn taak om in te grijpen en actief iets aan deze toestanden te doen. Dat is, vindt hij, de taak van de onafhankelijke toezichthouder op de telecommarkt, de Opta.

De Tweede Kamer is bang dat de regels te open zijn gesteld en dat de Opta daardoor besluiten kan nemen die betekenen dat het orgaan zelf beleid maakt, in plaats van het alleen uit te voeren. In een gesprek met een aantal parlementariërs gaf directeur van de Opta Hans Bakker donderdag zelf aan dat hij het zijn taak vindt om te bepalen welke kosten wel en niet mogen worden doorberekend. De toezichthouder is van mening dat een klein deel van de digitalisering van het netwerk best mag worden doorberekend aan de consument.

In een door de hele Tweede Kamer gesteunde motie wordt Brinkhorst gevraagd zelf aan te geven welke kosten volgens hem in rekening mogen worden gebracht. Tot die tijd mag de Opta geen besluiten aan de sector opleggen. Brinkhorst wil de motie echter niet uitvoeren. "De Opta is een onafhankelijk orgaan", beet hij de Kamer zichtbaar geïrriteerd toe. "Als u er een PTA van wilt maken moet u de wet veranderen!"

Inmiddels heeft de Opta, zoals gepland, donderdagmiddag haar besluit ter goedkeuring voorgelegd bij de Europese Commissie in Brussel.

Het kabinet bespreekt vrijdag hoe de kwestie moet worden opgelost.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden