Briljante grap over het bedrog dat Roemenië eigen is

RONALD ROVERS

The Treasure

Regie: Corneliu Porumboiu

Met: Toma Cuzin, Adrian Purcarescu, Corneliu Cozmei

****

Een Roemeense komedie lijkt een tegenstrijdigheid als je de films van de Roemeense Nieuwe Golf ziet. De laatste vijftien jaar slepen die de ene na de andere prijs weg op festivals, maar hun stijl is sober en serieus, al hebben ze vaak donkerkomische ondertonen.

Porumboiu's 'The Treasure' is een briljante grap (en een serieuze kritiek op de corruptie in Roemenië) die heel geleidelijk naar een van de beste punchlines toe bouwt die ik me uit films kan herinneren. Het begint met een buurman in Boekarest die om een lening komt vragen. Heb ik niet, zegt het hoofdpersonage. Het is om de schat op te graven die mijn overgrootvader heeft begraven bij zijn oude huis op het platteland, zegt de buurman. Dat verandert de zaak, dus wordt een metaaldetector gehuurd.

Veel Roemeense families hebben verhalen over een schat, vertelt regisseur Porumboiu in interviews. Waarom die niet worden opgegraven, blijft meestal in het midden. Belastingtechnische redenen, geen tijd, of zoals hier, communisten hadden het huis ingepikt.

Maar om die schat gaat het niet in 'The Treasure'. Tenminste, zo lijkt het. Het gaat om het web van bedrog dat ontstaat doordat iedereen er op een of andere manier van wil profiteren.

Net als binnenkort in Cristian Mungiu's 'Bacalaureat' te zien is, zijn corruptie en bedrog door Ceausescu's dictatuur totaal vergroeid geraakt met de Roemeense samenleving. Om te huilen natuurlijk. Maar gelukkig kan men er ook om lachen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden