brieven

Heksenjacht

De angst voor asielzoekers leidt tot veel onrust en luidruchtige acties en soms geweld. Zo ging het ook bij de heksenvervolging. Ook toen werden er onterende dingen gedaan met onschuldige vrouwen. Allemaal uit angst, dat de heks in het dorp ons zou vervolgen of beroven. Daarover schreef Henri van Praag in 1975 wijze woorden: "Overal waar de overheid verstandig werd en het woeden een halt toeriep, kwam de massa daartegen nooit daadwerkelijk in verzet, doch verminderde de heksenvrees meteen." Dus overheid: laat je niet aanpraten dat hard schreeuwen en geweld democratie bij uitstek zou zijn.

Hans van den Brink Nijmegen

undefined

Oplossingen

Briefschrijver Karel Demoet verwijt onder de kop 'Eigen volk eerst' het CDA graag mee te zeilen met de gure wind, puur en alleen uit electorale overwegingen. Een abject verwijt dat in strijd is met de feiten. De noodzaak om vluchtelingen nu zo goed mogelijk op te vangen staat bij bestuurders en volksvertegenwoordigers van het CDA niet ter discussie.

Het CDA pleit niet voor dichte grenzen en een hek om Nederland. Integendeel, het CDA is een gekende voorstander van het Europese project. Buma pleit wel voor een mogelijke alternatieve aanpak. En hij moet dat ook doen om zijn taak als volksvertegenwoordigers en leider van het CDA waar te maken. Er zijn genoeg CDA'ers die, net als velen in dit land, bezorgd zijn over het vluchtelingenvraagstuk en zich af

vragen hoe het verder moet.

Het vluchtelingenvraagstuk en de gevolgen daarvan, zoals de integratie, zullen de belangrijkste politieke thema's van de komende jaren zijn. Dan moet je blijven nadenken over oplossingen en alternatieven. Buma luistert naar wat er onder Nederlanders leeft en geeft hun een stem. Dat doet Buma goed.

Kees de Kok, CDA-raadslid gemeente Huizen

undefined

Lonely Planet

756 vierkante centimeter, ofwel 80 procent van bladzijde 11 wijdt Trouw (28 oktober) aan het feit dat Rotterdam op nummer vijf staat van de Lonely Planet-lijst van de tien beste steden in de wereld. En wel na Kotor, Quito, Dublin, en George Town (Maleisië). Even gegoogeld wat Kotor, het oude Cattaro, voor een parel is: 23.000 inwoners, een stadsmuur en een stelletje kerken. En een plek op de werelderfgoedlijst, net als de stelling van Amsterdam, het Woudagemaal, Schokland en omgeving en zo meer. Mijn vraag: wat stelt dit soort hypes van Lonely Planet voor? Elk jaar moeten er nieuwe Planets worden verkocht, en dus elk jaar een andere lijst. Meer niet. Maar Trouw vindt blijkbaar van wel.

Tom van der Meulen Groningen

undefined

Kolencentrale

Zonnepanelenverkoper Roebyem Anders stelt dat de overheid moet breken met fossiele belangen (Opinie, 28 oktober). Ik vind dat onze overheid moet opkomen voor het belang van 17 miljoen burgers. Laat consumenten massaal duurzaam kopen, de komende decennia zijn ook kolen- en gasgestookte centrales nodig, maar wel met afvang en opslag van schadelijke stoffen. Mogelijk kan daarbij ook het mineraal olivijn een rol spelen omdat het CO2 relatief snel vastlegt en in beton hergebruikt kan worden.

Henk Daalder Nuenen

undefined

Kankerverwekkend

Ik lees al vele jaren Trouw vanwege de genuanceerde berichtgeving, een absolute verademing in sensatiebelust dagbladland. Wie schetst mijn verbazing toen ik mijn dagblad (27 oktober) onder ogen kreeg met op de voorpagina dikgedrukt de kop 'Frikadel en knakworst kankerverwekkend'. Had de bezorger zich vergist en mij de krant van wakker Nederland bezorgd? Nee hoor, in het artikel kwam de nuance gelukkig weer een beetje terug, maar zo'n kop op de voorpagina: echt onnodig en Trouw onwaardig.

Olav Blom Utrecht

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden