brieven

Trouw gelezen?

Ook ik erger me al jaren groen en geel aan het publiek dat direct opspringt na een concert of voorstelling (Opinie, 31 augustus). Ik bezoek vaak kinder- en jongerenvoorstellingen. En helaas, de volgende generatie gevers van een staande ovatie komt er al aan. Maar dit weekend bezocht ik een dansvoorstelling tijdens 'Arnhem Uit'. En niemand stond op. Allemaal Trouw gelezen?

Anna van Spanje Huissen

undefined

Door het stof

Wim Boevink is zeer kritisch over het vervolgingsbeleid van nazi-misdaden in het naoorlogse Duitsland (Trouw, 28 augustus). Ik erken dat dat beter had gekund. Maar bekennen andere landen zoveel gemakkelijker schuld? Voor ons geldt dat voor Indonesië maar ook voor Sreb-renica; bij Amerika zijn dat bijvoorbeeld Vietnam, Irak, Afghanistan en de martelingen van moslimverdachten. En wat te denken van Japan? En wat deed de USSR met haar verleden? Is er één land dat na een oorlog voor zijn misdaden zo diep door het stof ging als juist Duitsland: mentaal en financieel?

Arie Commandeur Beemster

undefined

Knechten met baarden

Als man met baard moest ik even slikken: in het gevolg van Sinterklaas moeten voortaan blanke 'knechten' meelopen, die om herkenning te voorkomen, vermomd moeten zijn met pruiken, snorren en baarden (Trouw, 1 september). Merkwaardig. Zij die vinden dat een gekleurd iemand niet weggezet mag worden als knecht raden aan dat bebaarde mensen deze rol overnemen. Mijn vriendin heeft een ander probleem. Haar ouders wonen op Curaçao, ze is er vaak, soms ook tijdens de intocht van Sinterklaas. Een groot feest aldaar, voor blank en niet-blank. Tijdens deze intocht zijn de Zwarte Pieten zwart omdat ze, tja, nou eenmaal zwart zijn. Is het de bedoeling dat deze Pieten zich voortaan gedeeltelijk wit schminken?

Rob Dijkstra Nijmegen

undefined

Raar volk

Een cartoonist kan zich veel veroorloven. Is het Pieter Geenen echter ook toegestaan zich uiterst denigrerend over een bevolkingsgroep uit te laten? In zijn cartoon noemt hij theatermakers 'raar volk' (Trouw, 1 september). Laat ieder in zijn waarde alstublieft, ook als hij niet in een cultureel straatje past.

Bert Alblas Hendrik-Ido-Ambacht

undefined

Natuurbeschermers

Wat een heerlijke stukken van Hans Marijnissen op maandagmorgen over de natuurbeschermers van Nederland. Jammer dat de serie is beëindigd. Na de eerste aflevering keek ik er echt naar uit. Wat mij betreft mogen de tien artikelen wel in een boekje gebundeld worden. Ze zijn meer dan de moeite waard. Ook mag hij er wat mij betreft wel mee doorgaan maar dan nu over tien vogelbeschermers, want ook daar zijn vast mooie stukken over te schrijven.

Henk Sieben Rekken

undefined

Lafbekken

Ik heb mij zeer geërgerd aan het artikel 'Zuiveringsacties door Nederlandse militairen in Peniwen' (Trouw, 20 augustus). Het komt erop neer dat een aantal Indonesiërs de geldkraan in Nederland lafbek-land heeft ontdekt. En er is natuurlijk wel een clubje te vinden (Comité Nederlandse Ereschulden) die hun 'belangen' wil behartigen o.a. met een advocaat mevr. Liesbeth Zegveld. Men doet het altijd voorkomen alsof Nederlandse militairen zomaar aan het executeren zijn geslagen. De oorzaken wil men niet zien. Ik vind het jammer dat er vanuit de militairen (helaas, velen leven niet meer) niet een vereniging of anderszins te vinden is die ook een advocaat in de arm zou kunnen nemen om hun belangen te behartigen en figuren als mevr. Zegveld de voet dwars te zetten. Want van Nederland lafbek-land en ook van dagblad Trouw heeft men weinig te verwachten.

Cees van Hes Emmeloord

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden