Brieven

Zwerfvuil
Lezeres Rian Boshuis raapt de troep op die een jongetje in het bushokje heeft gemaakt (Brieven, 2 juli). Want 'dan gaat er wie weet wel een lichtje branden bij die jongen'. Softe zooi. Dat lichtje kost dat jong veel te veel energie. Nee, raap die zak friet met die halve hamburger met saus op en kieper hem om op het hoofd van die klier. Dát zal hem leren. Die tere kinderziel heeft nooit bestaan.

Jan Draaijer Aalten

GroenLinks meer dan Tofik

Wat een afknapper, de berichtgeving in Trouw van 2 juli over het GroenLinks-congres. Zeker als je er zelf bij was, zoals ik als GL-lid van het eerste uur. Trouw blijft maar focussen op Tofik Dibi. Alsof dat het allesoverheersend thema was op het congres. Jammer dat Trouw niet de sfeer weergaf van het enthousiaste congres met tweeduizend deelnemers. Of aandacht gaf aan de met veel applaus begeleide speech van Jolanda Sap. Of over het grootse én ontroerende afscheid van Ineke van Gent na veertien jaar buffelen voor de partij in de Tweede Kamer.

Daarom, ophouden met die grijsgedraaide plaat waarbij de naald steeds blijft hangen bij Tofik. GroenLinks is meer!

Gerard van Wakeren Utrecht

Shell is heel kortzichtig
Shell trok zich een paar jaar geleden terug uit alternatieve energiebronnen en richt zich alleen op olie en gas. Shell gaat deze zomer proefboringen doen in wateren van de Noordpool op zoek naar olie (Trouw, 23 juni). In het gebied van ijsberen, walvissen en andere grote en kleine unieke diersoorten. En mensen, maar niet veel. Officiële instanties achten het risico van lekkages hoog en de opruim-mogelijkheden erg laag. Die zijn elders maximaal maar 20 procent, laat staan in een gebied van ijs(schotsen) en orkanen. Milieuorganisaties vrezen rampzalige gevolgen voor mens, dier en milieu. Mogelijk is de gedachte van de directie: 'we doen ons best om schade te voorkomen. Veel claims en aandacht zullen we niet krijgen, als er toch iets mis gaat. En ook dan doen we alles om schade te beperken. De wereld vraagt om olie en de aandeelhouders om dividend.'

Proefboringen in de Noordpool en niet investeren in zon/wind/water zijn het absolute hoogtepunt van kortzichtig denken en handelen.

Leen den Boer Vlaardingen

Controle op AOW'ers
Terecht wordt in het artikel van Hummie van der Tonnekreek (Podium, 30 juni) gewezen op de buitensporige controle op de uitkeringssituatie van AOW'ers. Maar ook de spelregels die de Sociale Verzekeringsbank nu al hanteert, zijn bizar. Daarbij is doorslaggevend het aantal dagen dat AOW'ers, bevriend of met een lat-relatie, met elkaar doorbrengen.

Kennelijk gaat de SVB ervan uit dat dit samenzijn de betrokkenen zo'n 300 euro per maand oplevert (het bedrag waarmee de uitkering ingekort wordt), ook wanneer betrokkenen hun autonomie handhaven, en hun eigen woning behouden.

Helaas blijven Kamerleden en ouderenorganisaties doof voor klachten over deze onrechtvaardige situatie.

Bas Vooijs Kapelle

Eenrichtingsverkeer
De Consumentenbond vreest onredelijke vorderingen door de nieuwe Incassowet (Trouw, 3 juli). Ik vrees dat ik incassokosten zal moeten betalen voor wat nooit geleverd is. Hoe brengt de consument de kosten in rekening en aan wie, als producten die al geheel of gedeeltelijk zijn betaald niet of pas maanden later geleverd worden. Welke kosten kan de consument in rekening brengen en welke termijnen gelden daarbij? Het is altijd eenrichtingsverkeer. Weer meldt zich een groepering die zich makkelijk wil verrijken: de incassoman.

Ad van Krieken Bodegraven

Verplicht bidden op school
In Hongarije (en mogelijk Polen) worden kinderen opnieuw verplicht om op school te bidden (de Verdieping, 26 juni) voor iets waar de meest geleerde theologen het nooit over eens zijn geworden. Wat een pretentie: is het niet redelijker om over religie te besluiten als je bijna volwassen bent, los van wat ouders en familie je proberen aan te praten?

Kinderen zouden al vroeg moeten leren dat religie ook tot geweld kan leiden, en dat mensen zonder geloof net zo beschaafd en meelevend kunnen zijn als mensen die wel in God geloven. Daar dient de staat zich in het moderne Europa niet mee te bemoeien.

Steven Surdèl Leiden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden