Brieven

PuberNed
Ouders van puberende kinderen weten het allang: de beste manier om tegendraadsheid, baldadigheid en 'oproer tegen de gevestigde orde' te neutraliseren is om er volledig in mee te gaan. De betreffende puber overal gelijk in geven, alles goed vinden en zelfs doen alsof je zijn of haar gedrag echt hilarisch vindt. Wanneer je er ook nog zelf aan mee gaat doen, is de lol er voor de puber helemaal snel vanaf. Ik neem aan dat dit ook de bedoeling is van Willem Pekelders recensie van het Powned-tv-programma 'House Ibiza' (Trouw, 19 september). Immers, ik mag toch hopen dat Pekelder niet echt genoten heeft van de aanblik van dit soort puber-tv, waarin BN'ers belastinggeld over de balk smijten om 'de publieke omroep aan de kaak te stellen'. Dat er Kamervragen komen, zoals hij voorstelt, is dan ook niet te hopen; het zou de makers enorm in de kaart spelen en de deur openzetten naar een lange reeks van dit soort waardeloze programma's. Want Kamervragen zijn het equivalent van de ergernis van de opvoedende ouder.

Joost de Kroes Houten

Dam tot Damloop
Vanmorgen in Trouw (19 september) pagina's aandacht voor de sport: falende voetbalteams, paardensporters die ook al niet gedaan hebben wat van ze werd verwacht en, zowaar, ergens weggedrukt in een hoekje ook nog wat aandacht voor de (wan)prestaties, in stromende regen geleverd bij de Dam tot Damloop. Bij deze vraag ik ook nog even aandacht voor de overige veertigduizend (!) deelnemers aan dit evenement, waarvan velen, net als de toppers ook in stromende regen, deze tocht hebben uitgelopen.

Antoon Molenaar Den Ilp

Scheppingsfoutje
Mohammed Ghaly (Trouw, 17 september) reageert op de oproep van de artsenfederatie KNMG te stoppen met jongensbesnijdenis. Ik veronderstel dat Ghaly kinderen als een godsgeschenk beschouwt. Die almachtige God maakt dan kennelijk, tegen de verdrukking in, toch een foutje bij de creatie van nieuwe mensjes. En voor de bestaande mensjes rest dan helaas niets anders dan correctieve verminking. Niet een oorlelletje, maar hupsakee, gelijk maar het genitaalbereik in.

Herman Koster Gronau, Duitsland

Meisjesbesnijdenis
In het commentaar in Trouw (16 september) wordt jongensbesnijdenis 'onomkeerbaar' genoemd, net als zoveel andere aspecten in de opvoeding. Wat ik volledig mis in deze discussie is het besnijden van meisjes, dat veel ingrijpender is, waar de meisjes hun hele leven mee blijven worstelen. Seksleven en kinderen krijgen zijn een nachtmerrie. Nederland zou zich moeten inspannen om hier een einde aan te maken.

R.J. Paijmans-Kriens Apeldoorn

Boerkapreek
Protesteren tegen het voorgesteld boerkaverbod: uitstekend. Maar preken in boerka (Trouw, 17 september) is stunt, geen zinnig protest. Het zou de aandacht vestigen op het gewaad van de predik(st)er in plaats van op de preek. Bovendien: het boerkaverbod gaat op straat gelden, niet in religieuze bijeenkomsten. Wie wil protesteren zou zich dus in boerka op straat moeten vertonen. Trouwens, als een enkeling (de dominee) dat doet valt het nauwelijks op. Die zou niet eens herkend worden. Het zou pas wat betekenen als alle kerkgangers zouden meedoen. Wil je als voorganger iets doen, roep dan gemeenteleden daartoe op; zoek het niet in een solo-actie.

Karel Blei Haarlem

Nerd
Het stoort me dat koppen tegenwoordig steeds vaker worden opgeleukt met populaire woorden die van oorsprong scheldwoorden zijn. Zo las ik zaterdag 'extra aandacht voor de nerd ten koste van de zwakkere student'. Niet meer doen graag!!

Herman Jager Haren

Gouden Koets
Dat paneel op de zijkant van de Gouden Koets moet helemaal niet verwijderd worden, zoals Kamerleden Harry van Bommel en Mariko Peters willen (Trouw, 17 september). Elke jaar als onze vorstin op Prinsjesdag langs de camera's rijdt moeten die er juist op inzoomen. Dan blijven we ons bewust van deze pijnlijke plek in onze vaderlandse geschiedenis. Haal je de afbeelding weg, dan loop je ook de kans dat het uit ons geheugen verdwijnt.

Gerrit van Dijk Maassluis

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden