Brieven

Kritiekloze gehoorzaamheid aan de politiek is echt niet zo’n deugd. Geweten en gezond verstand hebben voor mij duidelijk prioriteit boven de wet. Er was een tijd dat de meeste Amsterdamse dienders de wet niet negeerden en keurig uitvoerden wat hun formele bazen van hen eisten. Daar schamen we ons nu nog voor. Ook toen waren er overheidsdienaren die niet kritiekloos deden wat de overheid voorschreef. Zij hielden terecht hun mond daarover. De huidige politiebaas in Amsterdam dacht misschien dat we nu in een vrij land leven. Ik ben blij dat Bernard Welten van dezelfde bloedgroep is als de initiatiefnemers van Trouw (nog steeds ons lijfblad).

Jan Roosingh Anloo

Korpschef Welten heeft het maar moeilijk: hij moet van het kabinet de wet strikt handhaven als er een boerkaverbod komt. Maar nu het

1 januari geweest is, moet hij van ditzelfde kabinet een oogje toeknijpen als er gerookt wordt in cafés. En 130 op de snelweg moet ook alvast kunnen. Logisch, toch?

Ton Heels Berkel en Rodenrijs

Eergisteren in Trouw bijna een hele pagina met de sportkalender van 2011. Maar geen woord over het WK cricket dat in februari/maart wordt gehouden. In meer dan honderd landen wordt er cricket gespeeld. Nederland heeft zich hiervoor voor de derde maal geplaatst. Het WK cricket is, na de Olympische Spelen en het WK voetbal, het best bekeken sportevenement ter wereld. Maar de sportredactie van Trouw geeft zelfs geen uitslagen van de reguliere cricketcompetitie, laat staan wie er kampioen is geworden. Jammer.

Ted Hartman Vlaardingen

Tip om toe te voegen aan de sportkalender van 2011: Hét kampioenschap van Nederland: Korfbal League op 16 april in sportpaleis Ahoy te Rotterdam.

Anouk Raterink Groningen

Goed zo, John Nijs, directeur van een callcenter in Almere! (Trouw, 6 januari). Jij durft tenminste hardop iets te zeggen van dat smerige roken voor de ingang van je bedrijf. Het is niet alleen smerig, maar ook slecht voor de gezondheid van de mensen zelf én van de mensen die naar binnen willen gaan. En het ziet er niet uit, toch, die hangende verslaafden voor je deur?

Ik wilde dat directeuren van ziekenhuizen een voorbeeld aan je zouden nemen! Zolang ik en met mij vele andere mensen met gevoelige longen niet veilig een aantal ziekenhuizen in kunnen gaan omdat daar nog steeds vlak voor de ingang gerookt wordt, is er toch iets grondig mis in ons land, waar de rooklobby blijkbaar meent dat het al een gelopen race is (Trouw, 4 januari).

Noks Nauta Delft

Jaap Dirkmaat, directeur van Vereniging Nederlandse Cultuurlandschap en bestuurslid Das en Boom stelt in Trouw van 4 januari dat ons land verplicht is natuur te beschermen voor de instandhouding van planten en dieren.

Hij nuanceert dat natuurbescherming alleen mag wijken als daarmee een of meerdere mensen gered kunnen worden. Ik wil hem er graag op wijzen dat elke hectare Nederlandse landbouwgrond die omgezet wordt in nieuwe natuur, een verlies geeft van zo’n 8000 tot 10.000 kg graan per jaar. Met zoveel kilo graan kunnen elk jaar tientallen mensen van de hongerdood gered worden. Ook in deze krant is meermalen aangegeven dat voor het voeden van de toenemende wereldbevolking, echt een stijging van de wereldvoedselproductie nodig is. Het onttrekken van voortreffelijke landbouwgrond om om te vormen tot natuur staat hiermee op gespannen voet.

A. Verhoek Arnhem

In het oudejaarsnummer van Trouw schildert de heer Schouten mij af als een schrijver van ’jolige rock- en seksromans, vlot en vulgair’, en beweert hij dat ik de ’voorgedane kunstjes’ van Giphart, die als mijn voorbeeld zou fungeren, imiteer. Ik ervaar de uitlatingen van de heer Schouten als een vorm van ’alles over een kam scheren’; zonder enige subtiliteit iemand in een doosje zetten met een kant-en-klaar etiketje erop en dat is dan dat. Ik heb nooit een boek van Giphart gelezen, en als er iemand op deze aarde rondloopt die rockmuziek haat, dan ben ik dat wel. En alleen in mijn eerste boek komt veel seks voor, in de daaropvolgende twee weinig en in nummer vier helemaal niet. Als de heer Schouten mijn boeken gelezen heeft, dan is daar, met alle respect, weinig van te merken.

Aristide von Bienefeldt Rotterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden