brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Armoede op twee fronten
Wat is dat toch elke keer een mooi portret dat Arjan Visser maakt aan de hand van de tien geboden. Ik was echt geraakt door het verhaal van tv-producent Peter Römer. Hij vertelde hoe een voorgeschiedenis met opgroeien in armoede zijn vader, acteur Piet Römer, emotioneel had beperkt. Het gevoelsleven in de relatie vader- zoon was tot een minimum teruggebracht. Althans wat er uitgesproken werd. En hoe dat doorwerkt in het leven van de zoon, die het nu in zijn eigen gezin heel anders probeert te doen. Pijnlijk herkenbaar. Die armoede op twee gebieden, financieel en emotioneel. Dat moderne adagium van het terugdringen van de overheidsbemoeienis heeft óók een keerzijde, dames en heren in Den Haag. Goed lezen, die tien geboden van Arjan Visser.

Dick van der Vlugt Groningen

Europees geld voor armen
En alweer zijn we het braafste jongetje van de klas... In NL grote tekorten bij de voedselbanken, lees ik op jullie website, maar de regering wil geen aanspraak maken op het EU-armoedefonds om voedsel aan te schaffen. De redenering: armoede is nationaal beleid. Dus we dragen wel miljoenen bij aan de armoedepot van de EU, maar willen zelf niets uit die ruif halen als dat nodig is. Zo creëer je steeds meer tegenzin ten opzichte van Europa. Ik zie liever dat deze regering hier pragmatisch is, zeker voor de 70.000 voedselbankklanten. Dit beleid wordt duidelijk geschreven door mensen die meer hebben dan 30 euro voor hun wekelijkse supermarktmandje. Het is het toppunt van ontkenning dat er ook in Nederland armoede is.

Brigitte Brinkel Soest

Destructieve sfeer in politiek
De strip van Pieter Geenen van afgelopen vrijdag 6 september over de 'nieuwe machthebbers' in de Eerste Kamer is mij uit het hart gegrepen. Je mag tegenwoordig als burger en kiezer blij zijn als er voldoende politici bereid worden gevonden met elkaar een regering te vormen. En dan wordt het afwachten hoe lang, of beter gezegd, hoe kort zo'n coalitie in het zadel mag blijven. Ondanks, of dankzij, het zeer grote aantal politieke partijen valt er voor de kiezer die vier jaar continuïteit en stabiliteit wenst van zijn regering niets te kiezen. In mijn beleving is de sfeer in Den Haag destructief in plaats van constructief.

Ria Zeeuw Schiedam

Analyse leger is te links
'De krijgsmacht kan kleiner', luidt de kop boven een goed essay over de toekomst van Defensie (Letter&Geest, 7 september).

Echter, het probleem wordt te links belicht. De schrijvers stellen dat militair ingrijpen bij terrorisme 'overbodig' zouden zijn. Waarom wordt de rol van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD niet belicht? En zijn ze de uitschakeling van 's werelds grootste terrorist Osama bin Laden door militairen vergeten? En hoeveel succes hebben militairen al geboekt in Mexico tegen drugshandel? Het is te simpel om te zeggen dat het leger er alleen is voor de (juridisch twijfelachtige) uitschakeling van personen.

Arno Visser Rotterdam

Argwaan bij al die banen
Leuk voor oud-Kamerlid Mirjam Sterk, ambassadeur jeugdwerkloosheid, dat haar project in samenwerking met uitzendbureau Randstad '10.000 jongeren aan het werk binnen vijf weken' lijkt te gaan lukken. Slechts na een week zijn al 2323 jongeren 'tijdelijk' onder de pannen en staat de telefoon roodgloeiend bij de intercedenten (Economie, 6 september). Wellicht heb ik iets gemist in het economisch nieuws van de laatste tijd, maar ik ben lichtelijk argwanend. Al na één oproep en enig aandringen bij gemeenten en bedrijven schieten de banen voor jongeren ineens als paddestoelen uit de grond.

Is de bedrijvigheid ineens toegenomen? Zijn er 2323 oudere werknemers ontslagen om plaats te maken? Werken de jongeren met behoud van uitkering en gaat het om onbetaalde stageplekken? Ik ben benieuwd naar de evaluatie van het project. Dan zal vast het 'hosanna'-bericht gerelativeerd moeten worden.

Peter de Vries Amsterdam

Syrische vluchtelingen
De rubriek De vraag van Wilma Kieskamp kan de indruk wekken dat ik vind dat de opvang van Syrische vluchtelingen in de eigen regio dusdanig gefaald heeft dat we hen naar het Westen moeten halen. Ik wil dit toch nuanceren. Zeker faalt de opvang in de buurlanden, zolang het niet lukt veel meer geld bij elkaar te krijgen om de 2 miljoen vluchtelingen en 4 miljoen ontheemden te helpen aan hele elementaire benodigheden. Tegelijkertijd is de toestroom zo enorm dat sommige groepen niet die extra zorg en bescherming kunnen krijgen die nodig is, onder wie weeskinderen, zieken en alleenstaande moeders. De vluchtelingenorganisatie van de VN vraagt een deel van deze kwetsbare vluchtelingen in het Westen op te nemen. Ik zou zeggen, laten we het één vooral doen, hulp in de regio, en het ander niet laten: een paar honderd Syriërs bij ons in veiligheid brengen.

Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden