brieven

Verkeersslachtoffers

Mevrouw Winkel stelt dat de regering weinig doet aan het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers (Opinie, 15 november). Als bestuurslid van de Vereniging Verkeersslachtoffers zou zij toch moeten weten dat er in 1970 in Nederland 3500 verkeersdoden te betreuren vielen tegen 570 in 2013. Dit is het werk van de overheid samen met maatschappelijke organisaties. Uiteraard is iedere dode in het verkeer te betreuren, maar wat vind ik het knap dat wij in die 44 jaar met zoveel meer vervoermiddelen en zoveel meer verkeersdeelnemers dit hebben weten te bereiken.

Vlasta de Groot-Piskora Zaltbommel

Dogma's

Harry Kuitert vecht tegen een kerk van vijftig jaar geleden (Religie&Filosofie, 15 november). Als hij echt goed in de kerk van vandaag zou meedoen en meeleven, dan zou hij zien dat er geleefd en beleefd wordt. Ergens staat: 'Het fundament is gelegd, dat is Christus, en iedereen moet daarop verder bouwen en toezien hoe daarop te bouwen.' Dat heeft weinig te maken met starre dogma's, maar met geloof beleven.

G.v.d.Veen Groningen

Gids

Harry Kuitert, mijn generatie. Hij gaf woorden aan mijn gedachten. Gids op mijn zoektocht. Ook nu nog. Gelukkig dat Kuitert nog niet is uitgewoed. Zijn nieuwe boek is meer dan welkom.

Willemijn Schuuring-Estié Waalre

Robben de beste?

De heer Hoijtink is voor mij niet meer serieus te nemen. De opmerking dat Robben weer veruit de beste was, is niet te pruimen noch te staven (Trouw, 17 november). Robben gaf een achteloos, arrogant hakballetje, dat leidde tot balverlies en een kans voor de Letten; weinig gogme tussen hem en Van der Wiel; voor eigen gewin gaan in plaats van een voorzet... en vanwaar is gedrevenheid een pluspunt? Die moet iedereen hebben en tonen. Robin van Persie zette de lijnen uit en gaf fraaie assists. Hij was in mijn optiek (en in die van Bert van Marwijk) de beste. Wat let Hoijtink om Van Persie een keer de credits te geven?

Karin van der Beek Den Haag

Zelfstandig

Mevrouw Trix van Os, regiomanager bij een grote zorgorganisatie, stelt dat ouderen hun zelfstandigheid zijn kwijtgeraakt doordat zij en hun mantelzorgers in het verleden in de watten zijn gelegd (De Verdieping, 15 november). Moeten de zorginstellingen nu op deze onwaardige wijze verhullen dat zijzelf hun bewoners hun zelfstandigheid hebben ontnomen door ze op te bergen in een te kleine kamer, zonder eigen badkamer en keuken zodat er al vanzelf geen sprake meer was van zelfstandigheid? Terwijl deze mensen behoefte hadden aan een sociaal vangnet en daarvoor hun te grote huurhuis vrijgaven voor de volgende generatie? Ontneem ze dan vervolgens ook nog hun kapper binnenshuis. Bovendien zijn ze volledig afhankelijk van anderen voor vervoer. Hoezo zelfstandig!

Beatrix van Santbrink Lelystad

Eigen taal

In 2008 verscheen in Nieuw Zeeland een proefschrift van een Nederlandse allochtoon over het kromme Engels van haar landgenoten: 'I understand it well, but I cannot say it proper back'. Ook daar zoeken oudere Nederlanders elkaar op om in hun eigen taal te praten en te zingen. Desondanks heb ik nooit gehoord dat zoiets tot verontwaardiging over Nederlanders heeft geleid. Dat geldt wel voor de Marokkaanse dame die elke dag keurig de kamers van mijn instituut schoonmaakt, terwijl ze analfabeet is omdat ze als meisje niet naar school mocht gaan. Haar Nederlands zal niet veel slechter zijn dan het Engels van Nederlanders overzee. Elke keer is ze weer bang dat ze niet mag blijven. Waar zijn we eigenlijk mee bezig?

S. Surdel Leiden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden