Brieven

Asielbeleid
In de rubriek Naschrift (18 april) stond een portret van de Iraniër Kambiz Roustayi, die zichzelf in brand stak op de Dam. Verbijsterd ben ik over de stand van de beschaving in Nederland. Waarom worden mensen die uit een cultuur van repressie komen waarin geen enkele Nederlander zou willen leven, 9 jaar aan een lijntje gehouden? Dat is onmenselijk. Daar word je gek van. Kennelijk is het onder deze omstandigheden in Nederland blijven toch nog verkieslijker dan teruggaaan naar Iran. De laatste zin uit het artikel: "Roustayi's lichaam werd overgedragen aan de Iraanse ambassade" sneed me door mijn ziel. Zelfs het dode lichaam van deze wanhopige man moest nog gauw uit Nederlandse handen. Weg ermee.

Anneke van Duin Haren

Molensteen
In Trouw van 16 april de kop: 'Landgoed Hydepark een molensteen om nek van PKN'. Kunnen we daar wellicht ook anders tegenaan kijken? Zou het kunnen zijn dat hier nieuwe kansen liggen voor de PKN? Een prachtig lustoord, in het centrum van het land, waar predikanten een deel van hun opleiding volgen, maar waar ook gemeenteleden op verhaal kunnen komen in een sfeer van creativiteit en bezinning. Een eigen plek die uiteraard niet helemaal, maar zeker deels gerund zou kunnen worden door vrijwillige gemeenteleden. Lijkt ons dat er onder de PKN'ers heel wat zijn die, als er op hen een beroep gedaan wordt, graag de handen uit de mouwen steken om te helpen Hydepark weer op te bouwen. Zo'n studie- en bezinningscentrum leent zich ook voor verhuur aan andere spirituele bewegingen. Naar dat type verhuur is groeiende vraag, in onze Muiderkerk in Amsterdam hebben we er goede ervaringen mee.

Flip Noordam en Riekeld Scheper Amsterdam

Hard straffen
Als de onderwijsinspectie constateert dat scholen liever niet met hun leerlingconflicten naar buiten komen (Trouw, 18 april), kan zij misschien wijzen op de mogelijkheid van het inzetten van peermediation: speciaal daartoe opgeleide leerlingen bemiddelen tussen leerlingen onderling. Deze vorm van mediatien is op veel Amerikaanse en Australische scholen succesvol ingezet, maar komt op Nederlandse scholen nog weinig voor.

Hans Aalbersberg Zuidland

Nur du!
Echt weer zo'n verhaal van iemand uit het Westen, met al die cliché's over Duitsers. Dat valt me tegen van Rob Schouten (Trouw, 15 april). Hij zou eens een tijdje in Groningen moeten komen wonen. Dan zal hij merken dat er hier anders over Duitsers wordt gedacht. Wij leven en werken hier prima samen met de vele Duitse studenten en de Duitse medewerkers aan de universiteit, en we zien de Duitse toeristen hier graag komen. Omgekeerd gaan wij Nederlanders regelmatig over de grens en komen daar nog steeds 'wellevendheid' tegen.

A. van Berkum Groningen

Onaangenaam interview
Wat een onaangenaam interview met psychiater René Kahn (Trouw, 16 april). Met zijn cynische vraagstelling leek de interviewer er behagen in te scheppen de hoogleraar zo veel mogelijk vliegen af te vangen, hem bij voortduring in het defensief drijvend, waardoor er inhoudelijk bar weinig te vertellen over bleef. En dat is spijtig, gezien het onderwerp over de tegenstelling tussen nature and nurture, waarbij er nog altijd meer vragen dan antwoorden zijn. Het boek lezen dus maar.

Emma Bergen Gouda

Laiverd
Mijn Oma noemde, het is al lang geleden, ieder kind 'laiverd'. Ze was geen schooljuf maar gewoon een oma in de buurt. Als het een kind betrof dat haar echt lief was, zoals de kleinkinderen bijvoorbeeld, zei ze 'mien laiverd. Als de Beste Leerkracht van het Jaar in haar dagelijks werk als juf al haar kinderen 'Kutkind' noemt (Trouw, 16 april), dan is er wel wat veranderd. Ook glimlachend, met de beste bedoeling uitgesproken, is het gewoon een scheldwoord. Dat komt bewust of onbewust bij de kinderen binnen. Als voorbeeld voor de collega-leerkrachten is het al evenmin fraai. De Beste Leerkracht van het Jaar kan aan haar lintje een gouden glans geven als ze in het vervolg het stopwoord 'laiverd' bezigt. Verstaan ze dat niet in Amsterdam, dan kan ze ook 'lieverd' zeggen.

Peter Vonk Amsterdam

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden