Brieven

Onnatuurlijk groen gras
Grondig eens ben ik het met de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, die concludeert dat de financiering van 'ineffectief agrarisch natuurbeheer' moet stoppen (Trouw, 16 mei). De protesten zullen niet van de lucht zijn. Ik ben bang dat de meeste boeren niet geïnteresseerd zijn in natuur, wel in subsidie. In mijn agrarische woonomgeving is in geen enkel weiland nog iets anders te zien dan dat onnatuurlijk groene, snelgroeiende gras. Doodgespoten en overbemest. Geen boterbloem, geen pinksterbloem, geen klaver en geen paardebloem. Koeien trouwens ook nauwelijks. Laat staan weidevogels. De mooie oude beuken in onze tuin, die grenst aan een stuk landbouwgrond, dreigen ten onder te gaan aan de onnatuurlijk lage waterstand die de boer in stand houdt door de sloot steeds opnieuw uit te diepen.

Anje Zuurbier-Gruppen Rekken

Aangeschoten wild
In de nacht van Weekers (Trouw, 16 mei) werd deze staatssecretaris politiek gezien aangeschoten wild. Zeven van de elf partijen steunden de motie van wantrouwen. Dankzij coalitiepolitiek bleef hij in het zadel. Het vertrek van Weekers was een uitgelezen kans geweest een begin te maken met het terugwinnen van het vertrouwen in de Haagse politiek. Jammer!

J. van den Akker Harkstede

PvdA verloochent principes

De PvdA doet als regeringspartij helaas alles om maar op het pluche te mogen blijven zitten. Eerder redde de fractie al VVD-staatssecretaris Teeven die indirect verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van de Russische vluchteling Dolmatov. Deze week zag de PvdA geen reden om de in vele opzichten incapabel gebleken VVD-staatssecretaris van financiën, Weekers, naar huis te sturen.

Ook verloochent de partij haar principes over het strafbaar stellen van illegalen om de coalitiegenoot VVD maar gunstig te stemmen. Onbegrijpelijk. Hopelijk straft de bevolking de Partij van de Arbeid bij de eerstvolgende verkiezingen keihard af. No guts, no glory!

Jan Brouwer de Koning Leiderdorp

Schaam je, Elma
Eigenlijk wilde ik me niet mengen in de discussie rond financiële onafhankelijkheid van vrouwen. Als man begeef je je dan al gauw op glad ijs. De column van Elma Drayer (Podium, 16 mei) vraagt echter om een reactie. Vrouwen die er om wat voor reden dan ook voor kiezen thuis het gezin draaiende te houden bestempelen als verwende prinsesjes is zo denigrerend dat ze zich zou moeten schamen. Voor kostwinners (man of vrouw) moet het toch geruststellend zijn dat de zaken thuis goed geregeld zijn? Dat komt ook hun werk ten goede en als het goed gaat met het werk is dat goed voor onze economie. Zo snijdt het mes aan twee kanten: thuis en op het werk.

Reijer Koelman Duiven

Bravo, bravo, bravo, Elma
Driewerf bravo voor Elma Drayer. Ik hoopte stiekem al dat zij het in haar column zou opnemen voor minister Bussemaker - die iedereen ineens denigrerend 'Jet' noemt - en haar toch helemaal niet zo extravagante standpunt. Ik heb als correspondente jaren in het buitenland gewoond, ben al weer jaren terug in Nederland, maar ben nog altijd verbaasd over wat 'wij' onder emancipatie verstaan. Over vrouwen die vrijwillig kiezen voor 'het aanrecht'. Zo heeft mijn moeder, geboren in 1910, mij niet opgevoed. En zo heb ik mijn zoon ook niet opgevoed.

Jacqueline Wesselius Amsterdam

Lol en liefde
Wat een prachtige foto bij het artikel over best buddies (Trouw, 16 mei). Bijna keek ik over het subtiele spiegelbeeld heen. De lol, zorgzaamheid en liefde stralen ervan af. Een zeer treffende aanvulling op het artikel en terecht in groot formaat geplaatst.

Caroline Wijgergangs Gorinchem

Verdacht reisje
Maria Genova verzucht dat haar zoon kasten vol speelgoed en gadgets heeft (Trouw, 15 mei). Ze is blij dat er zoiets als een arm Afrika bestaat, waar haar zoon altijd nog snel en goedkoop naartoe kan vliegen om opnieuw zijn welvaart te kunnen waarderen. Die vliegreis lijkt me omslachtig en ook nog eens moreel verdacht: je zou als ouder ook gewoon kunnen weigeren om mee te betalen aan al die gadgets. Verbieden is soms ook een optie.

Willem Jan van der Veen Groningen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden