brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Fatsoen

'Fatsoen bepaalt de grens vrijheid van meningsuiting', luidde de kop boven het stuk van Frank Cliné (Opinie, 12 januari). Moge zijn bijdrage ons door 2015 leiden. Wat een geweldig jaar zal 2015 dan worden!

Henk Lenten Hoogeveen

Gekwetst

Frank Cliné stelt in zijn bijdrage dat in de media tot nu toe 'nauwelijks het thema van de gekwetste religieuze gevoelens is aangekaart'. De vraag is: waarom zou dat zo nodig moeten? Is het zich gekwetst voelen soms een voorrecht van religieuzen? Ik, als ongelovige, kan mij ook gekwetst voelen en wel door de bagger die Paul de Leeuw, Geer & Goor, RTL Boulevard en SBS6 de ether in sturen. Voor mij zijn die uitingen regelrechte beledigingen van de menselijke waardigheid. En waarom zou mijn geloof in de menselijke waardigheid minder kwetsbaar zijn dan het geloof in een bovenaards wezen?

Maar heeft het zin om me daarover te gaan opwinden? Nee. Ik kan ze immers negeren en bovendien weet ik dat ze in het niet vallen bij alle zegeningen die onze vrije, westerse samenleving daar tegenover stelt.

Gerda Rozendal Brummen

Cultuuroorlog

Hans Goslinga geeft in zijn column aan dat we, na de aanslag in Parijs, niet kunnen spreken van een cultuuroorlog (Trouw, 10 januari). Ik kan zijn mening niet delen. Er is wel degelijk een cultuurstrijd aan de gang. We kunnen onze ogen niet sluiten voor de honderdduizenden vervolgde christenen, andersdenkenden, ongelovigen, homo's, zelfs medemoslims in Azië en Afrika. Ook kunnen we ons niet wegdraaien van de immense vernielingen aan rijke cultuurschatten in diezelfde regio. En waarom gebeuren deze verwerpelijke zaken? Omdat de mensen die het onheil treft, anders denken, zich anders kleden, een andere mening hebben, in een andere cultuur staan.

Wytze Hoogeveen Annen

Investeren

Na de indrukwekkende demonstraties overal op de wereld wordt het tijd om na te denken over hoe het verder moet. Een onderzoek naar de oorzaken is noodzakelijk. De politiek zou dit hoge prioriteit moeten geven. Vooruitlopend daarop stel ik dat we het moeten zoeken in de kansloze situatie van bepaalde groepen jongeren, werkloos thuis zittend met een uitkering. Geef iedereen in onze samenleving iets zinvols te doen, zodat men het gevoel heeft een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Leer mensen en vooral jongeren om te leven! Onze waarden en normen overdragen en de waarde ervan ontdekken. Een proces van tientallen jaren, maar dan investeren we echt in onze gezamenlijke toekomst in Europa.

Gjalt van der Wal Zuidwolde

Van der Roest

Waarom krijgt Bert van der Roest zo veel aandacht (Trouw, 13 januari)? Hij steelt gewoon van de armen! En dan laten jullie hem sorry zeggen op pagina 3 en ook nog eens twee volle pagina's in de Verdieping? Dit had gekund als hij een goed verhaal had gehad, of als hij ten onterechte aan de schandpaal was genageld, maar meneer komt niet verder dan te zeggen: "Ik leende het". Schandalig dat jullie dit voor hem doen!

Harry Roymans Bladel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden